Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza bira posao

    Komunalni i teški fizički poslovi nikada nisu bili prvi izbor za zaposlenje. Ipak, oni koji posao traže, u vreme krize neće odbiti nijedno ponuđeno zanimanje.

    Nezaposleni kažu da bi radili sve što im se ponudi, bez obzira na uslove. Kako navode, jedina prepreka je stručnost.

    Da nezaposleni sve ređe odbijaju ponuđene poslove potvrđuju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ekonomska računica, kažu, jedini je razlog zbog kojeg neki poslovi nisu prihvatljivi na neodređeno vreme, ali su poželjni kao sezonski.

    Direktor NSZ-a Siniša Nadbandić kaže da je visina akumulirane zarade mesečno manja nego ona koja bi se ostvarila radeći za dnevnicu. Recimo, na građevinskim poslovima, dnevno se zaradi preko 20 evra.

    Potražnja je uvek mnogo veća od ponude poslova, kažu i podaci Infostuda. Mesečno objave oko hiljadu oglasa za posao, a na svaki se javi bar 140 zainteresovanih. Nepopularnih zanimanja nema, ali su, kažu, uočili jednu novu pojavu.

    Kako navode u Infostudu postoji ogroman broj oglasa koji su u kategoriji IT, ali tamo gde se traži senior programer, odziv kandidata je mali. Kandidati nemaju iskustva i kvalifikacija da zadovolje one uslove koje zahtevaju kompanije.

    Upućeni kažu da se situacija na tržištu rada neće menjati sigurno tokom narednih nekoliko godina. Za to vreme, trebalo bi da pristignu generacije kvalifikovane i za nova zanimanja, a trebalo bi i da se smanji ekonomska kriza, jer, dok traje – izbirljivih nema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE