Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hiljade Hrvata na ‘evropskom birou’

    Skoro 4.700 kandidata za posao iz Hrvatske prijavilo je svoje biografije u bazu EURES-a, evropske mreže javnih zavoda za zapošljavanje.

    EURES pokriva 28 zemalja članica Evropske unije, kao i Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

    Hrvatska je 1. jula, kada je pristupila EU, formalno postala deo te mreže, pokrenute još pre 20 godina kako bi se poboljšala mobilnost na evropskom tržištu rada.

    Prema statistici objavljenoj na internet stranicama EURES-a, u bazi je trenutno prijavljeno više od 1,1 milion kandidata, od kojih je iz Hrvatske 4.678.

    Prema tim podacima, Hrvatska je još daleko od nekih drugih članica Unije, poput Španije i Italije, odakle je u bazi registrovano gotovo pola miliona ljudi u potrazi za boljim poslom.

    Relativno je daleko i od država iz okruženja, od Slovenije ili Austrije, na primer, koje imaju desetak hiljada registrovanih tražilaca posla na EURES-u.

    Ali, Hrvatska je članica EU tek nešto više od mesec dana, pa je izvesno da će se broj njenih građana zainteresovanih za posao na području evropskog ekonomskog prostora ili u Švajcarskoj povećavati, bez obzira na to jesu li trenutno nezaposleni ili se samo nadaju boljim prilikama u Evropi.

    Na nivou cele Evrope, pokazuju podaci, najviše tražilaca posla odnosi se na područje administracije, ekonomije i prava. Sledi kategorija prodaje i marketinga, a potom ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

    Zanimanja koja su česta u bazi prijava za posao su i iz područja kulture, medija i dizajna, informatike, ali i građevinskog sektora, trgovine, pa čak i pedagogije. 

    Prisustvo u EURES-ovoj bazi omogućuje kandidatima, između ostalog, da elektronskom poštom budu obavešteni kada se u oglasima pojavi radno mesto koje odgovara njihovom profilu. Ukupno je, putem EURES-a, na jučerašnji dan bilo oglašeno gotovo milion i po poslova širom Evrope.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE