Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati nama duvan, a mi njima vino i šećer

    Ako prihvatimo uvoz hrvatskih cigareta pod povoljnim uslovima treba da tražimo adekvatnu naknadu za to, smatra predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

    Ukoliko Srbija bude morala da prihvati zahtev da Hrvatska i posle ulaska u EU, nastavi sa izvozom cigareta pod povoljnijim uslovima, trebalo bi da traži adekvatnu naknadu za taj ustupak, izjavio je Tanjugu predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić.

    To se odnosi na povećanje kvote za izvoz šećera i vina, kao i ukidanje carina za izvoz srpskog voća, povrća i ribe u zemlje EU, precizirao je Senić.

    On je mišljenja da ne treba prihvatiti da Hrvatska kao nova članica EU nastavi da uživa CEFTA povlastice, ali dodaje da se plaši da će sadašnja vlada morati da prihvati odobrenje za uvoz duvana po povlašćenoj carinskoj stopi.

    Senić je podsetio da je Vlada Srbije zahtevala da joj se odobri dodatna kvota za izvoz još 45.000 tona šećera, i ocenio da treba da tražimo 90.000 tona.

    On je objasnio da ćemo imati višak šećera koji ćemo morati negde da plasiramo, s obzirom da nećemo moći više da izvozimo šećernu repu u Hrvatsku, pa će se ta sirovina preradjivati u Srbiji.

    Kada je reč o vinu, Senić je rekao da "po svim statistikama, kvota za vino treba da bude bar duplirana".

    EU je tražila uvodjenje kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, gde bi 25 tona bilo po carini od 10 odsto, a 1.600 tona po carini od 15 odsto, dok bi ostale količine imale "tretman" od 56,7 odsto carina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE