Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manji doprinosi dižu zarade

    Smanjenje poreza i doprinosa na zarade, oko 64 odsto poslodavaca bi iskoristilo za povećanje plata zaposlenih i na povećanje profita, a 32 odsto bi ih usmerilo isključivo na zarade.

    Predstavnici Unije poslodavaca Srbije i i konsultantske kuće CEFE Srbija, koji su sproveli istraživanje tokom prvih pet meseci ove godine, ukazali su da bi se smanjenje doprinosa pozitivno odrazilo na zaposlenost i na zarade zaposlenih.

    Trenutno poresko opterećenje zarada iznosi 68,19 dinara na svakih 100 dinara neto zarade zaposlenog, a 191 poslodavac smatra da bi u proseku bilo potrebno smanjiti fiskalno opterećenje zarada za oko 40 odsto u odnosu na sadašnji nivo.

    Unija poslodavaca Srbije je zato ukazala da je neophodno sprovesti odgovarajuće reforme u javnom sektoru, odnosno reformu penzijskog sistema i PIO fonda, reformu Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i reformu državne uprave i lokalne samouprave.

    Prema istraživanju, 95 odsto poslodavaca je reklo da je sadašnji iznos poreza i doprinosa na zarade prepreka za povećanje zarada zaposlenih u kompaniji, dok je svega pet odsto je reklo da kod njih to nije slučaj.

    Istraživanje Unije poslodavaca i CEFE Srbija pokazalo je i da 13. platu ne isplaćuje 61 odsto preduzeća, 22 odsto je nekada to činilo, a 17 odsto je zadržalo tu praksu.

    Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić poručio je da su sadašnji doprinosi na zarade u odnosu na iznos plata isuviše visoki za uslove u domaćoj privredi.

    Istraživanje je, između ostalog, pokazalo i da uz visoke poreze i doprinose na zarade, neke odredbe Zakona o radu i suvišne administrativne procedure u oblasti trgovine predstavljaju velike prepreke uspešnom poslovanju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE