Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel kritikuje Sloveniju

    Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Sloveniju da mora da dovede u red svoj bankarski sistem, u kom je situacija kritična.

    Od izuzetnog značaja je da slovenački kreditni instituti vrate poverenje međunarodnih investitora, rekla je Merkelova i dodala kako bi zbog toga slovenačke banke morale što pre da sprovedu takozvane testove stresa, koji ukazuju na indikator stabilnosti banaka.

    Posle razgovora sa premijerkom Slovenije Alenkom Bratušek, nemačka kancelarka je podržala nastojanja Ljubljane za što bržim sprovođenjem reformi, a pohvalila je i volju za privatizacijom, ne propustivši priliku da istakne kako se nada da će u tome i nemački preduzetnici odigrati važnu ulogu.

    U Sloveniji se ove godine očekuje deficit na nivou od 8 odsto. Evropska komisija je Ljubljani dala rok od dve godine da deficit spusti ispod dozvoljene granice od tri odsto. Međutim, Evropska komisija smatra da slovenačka vlada ne ulaže dovoljno napora kako bi ostvarila cilj.

    Situacija sa slovenačkim bankama je kritična. Dugovi su se popeli na sedam milijardi evra, što je petina ukupnog godišnjeg privrednog obrta ove zemlje.

    Kada je u pitanju privatizacija, Vlada u Ljubljani uveliko razmišlja o mogućoj prodaji Telekoma Slovenije i aerodroma, ali i o uvođenju većeg poreza na dodatu vrednost (22 odsto).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE