Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza oblikuje program novog javnog servisa Grčke

    Mesec dana nakon što je vlada Grčke isključila signal javne televizije, pokušala je ponovo da emituje osnovni, tzv. embrionalni program, koji se sastoji samo od repriza.

    Prvi sati vladine "Grčke javne televizije" (EDT) – što je njen nov naziv, odveli su u daleku prošlost gledaoce iz sadašnjeg doba ekonomske stagnacije i društvenog propadanja.

    Tri kanala oficijelnog javnog servisa  RTV ’ERT’ su naglo zatvorena 11. juna, pre tačno mesec dana, odlukom premijera Andonisa Samarasa.

    Vlada je upozorila da u prvo vreme, u nedostatku proizvodnje programa, nova TV – na jednom kanalu – može samo da reprizira igrane filmove i dokumentarce.

    Mali tim zadužen da oživi grčku javnu radiodifuznu kuću, neobičan je kao i program. Sastoji se od jednog tehničara u penziji, jednog bivšeg reditelja ERT koji je prešao na privatni kanal, od jednog službenika Grčkog centra za film i jednog službenika TV-kanala Skupštine Grčke, objavio je atinski list Elefterotipia.

    Uz sveopštu kritiku programa, ali i arhaičnog znaka nove televizije, koji po nekima podseća na znak iz "mračnih sovjetskih vremena", dodatni udarac je to što je 84-godišnji režiser Robert Mantulis, čiji je film "Gradonačelnica" (1960), otvorio program u četvrtak, najavio da će preko suda tražiti odštetu zbog toga što je njegov fim emitovan na "gnusnom" javnom kanalu.

    Novinski kolumnisti su osudili "improvizaciju" i "amaterizam" države u pokretanju javnog TV-kanala.

    Argument za to je i što nema vesti, osim povremenog pojavljianja naslova na dnu ekrana, a vesti ima samo na stranim kanalima kao što su BBC i Deutsche Welle koji su i ranije bili dostupni, preko signala ERT.

    Međutim, francuski kanal TV5 i američki CNN koji su takođe distribuirani preko ERT-a, više nisu dostupni.

    Pravno gledano, Vlada je bila primorana da uključi signal javne televizije jer joj je to naredio Državni savet – upravni sud, proglasivši još u junu da je ukidanje grčkog javnog servisa ERT-a protivzakonito.

    Ali, država ima i dalje veliki problem – u zgradi bivšeg javnog emitera ERT, desetine njenih otpuštenih radnika svakodnevno rade emitujući vesti preko interneta, zahvaljujući podršci Evropske radiodifuzne organizacije (EBU).

    Kritikovana zbog lošeg upravljanja i zavisnosti od vlasti, stara "sveta krava" – javni RTV servis se od zatvaranja pretvorio u alternativni medij protesta, iako je svih 2.700 zaposlenih primilo pisma o otkazu. Pošto u zgradu ne može, nova javna televizija emituje sa releja jedne privatne stanice.

    Ministar za medije Pandelis Kapsis izjavio je za AFP u utorak da pregovori nisu prekinuti i da je nova organizacija spremna da zaposli 2.000 bivših radnika ERT i to uz plaćanje obeštećenja. Ali, pod uslovom da napuste zgradu ERT-a. Tu mogućnost su oni odbacili i novu TV nazvali "piratskom". Privatni kanali su danas održali štrajk solidarnosti s njima od nekoliko sati, a Kapsis zapretio da "država neće biti talac sindikata".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE