Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina planira najduži podmorski tunel na svetu

    Kina će uložiti 260 milijardi juana ili oko 42 milijarde dolara da bi oživela stari plan izgradnje najdužeg svetskog podmorskog tunela koji bi povezao istok i severoistok zemlje.

    Tunel dug 123 kilometra ići će ispod Bohajskog prolaza u Žutom moru, od luke Dalijan u severoistočnoj provinciji Ljaoning, do grada Jantai u istočnoj provinciji Šandong, navodi ekonomski portal China Economic Net, a prenosi Reuters. U izveštaju se ne pominje kada bi projekat mogao biti završen.

    Kina je plan izgradnje tunela predstavila 1994. godine i njegova cena je tada procenjena na 10 milijardi dolara, a završetak izgradnje do 2010. Međutim, 20 godina kasnije, projekat je još uvek u fazi planiranja.

    Kineski državni mediji su, kada je vesto o tunelu prvobitno objavljena, naveli da bi tunel skratio putovanje između dva regiona za blizu 1.000 kilometara.

    Troškovi izgradnje bili bi nadoknađeni za 12 godina, naveo je član Kineske građevinske akademije Vang Mengšu, procenjujući da bi tunel ostvarivao godišnje prihode od oko 20 milijardi juana.

    Vesti o tunelu u Kini dolaze mesec dana nakon što je Nikaragva jednoj kineskoj kompaniji dala koncesiju za dizajniranje, izgradnju i upravljanje kanalom koji će biti konkurentan Panamskom kanalu.

    Trenutno najduži podmorski kanal, dugačak 54 kilometra, nalazi se u Japanu i povezuje ostrva Honšu i Hokaido. Taj tunel je otvoren 1988. godine, nakon dvodecenijske izgradnje.

    Tunel ispod kanala Lamanš, koji povezuje Englesku i Francusku dug je oko 51 km.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE