Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Referentna kamatna stopa ostaje 11 odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 11 odsto, saopštila je NBS.

    Ocena Odbora je da se međugodišnja stopa inflacije smanjuje, čemu najviše doprinosi niska agregatna tražnja, kao i da će dobra poljoprivredna sezona i povoljna kretanja na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda uticati na pojeftinjenje hrane u Srbiji.

     

    "Usporavanje kreditne aktivnosti, kao i rasta zarada i penzija, potvrđuju da će niska tražnja ostati ključni dezinflatorni faktor i u narednom periodu", prognozirao je Izvršni odbor, koji očekuje da će se inflacija do oktobra vratiti u granice cilja.

     

    Ciljana inflacija u 2013. godini je četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

     

    U saopštenju NBS je ukazano da su nepovoljnija kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima uticala na manju spremnost investitora da prihvate rizike, što je uslovilo rast premije rizika i posledično doprinelo slabljenju valuta u skoro svim zemljama regiona.

     

    Izvršni odbor NBS smatra da će konkretni efekti dodatnih mera fiskalne konsolidacije, kao i sprovođenje strukturnih reformi, doprineti daljem smanjenju inflatornih pritisaka, uticati na smanjenje agregatne tražnje i na povećanu spremnost investitora za ulaganja u srpsku ekonomiju.

     

    Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi je 8. avgusta.

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE