Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Stagnacija privredog rasta i u ovoj godini

    Hrvatski finansijski direktori u ovoj godini ne očekuju privredni rast, već stagnaciju, pokazuju rezultati istraživanja stavova financijskih direktora u 14 zemalja srednje Evrope koje je sprovela konsultantska kompanija Deloitte.

    U istraživanju, koje je sprovedeno u aprilu godine, učestvovalo je 38 finansijskih direktora iz hrvatskih kompanija, a među njima nijedan ne očekuje da će Hrvatska privreda ove godine rasti.

     

    Većina ispitanika, 58 odsto, očekuje stagnaciju, a 42 odsto smatra da će i u ovoj godini biti nastavljeno sa padom, rekao je partner u Deloitte zadužen za Sektor za reviziju finansijskih institucija Juraj Moravek.

     

    Među 14 zemalja koje su obuhvaćene anketom, pesimistični su samo slovenački finansijski direktori, koji takođe ne očekuju rast, već uglavnom recesiju ili stagnaciju. S druge strane estonski direktori, njih 77 očekuje rast od 1,5 do 3 odsto, a 16 odsto njih i iznad tri odsto.

     

    Većina anketiranih hrvatskih manadžera, skoro 74 odsto ove godine očekuje nastavak rasta nezaposlenosti, a manje od polovine ili 42 odsto, finansijsku perspektivu svoje kompanije vide optimistično.

     

    Deloitte je sprovela ovo istraživanje, po četvrti put, a uključene su bile Albanija, Kosovo, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Mađarska, Litvanija, Letonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE