Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF smanjio prognoze globalnog rasta

    Međunarodni monetarni fond predviđa sporiji globalni rast za 2013. i 2014. godinu, u dopuni svoje prognoze privrednih kretanja u svetu objavljenoj pre tri meseca.

    Predviđanje usporavanja privrednog rasta, MMF je potkrepio produženom recesijom u Evropi i usporavanjem rasta u ključnim zemljama u razvoju kao što su Kina i Brazil.

    U dopuni prognoze se navodi da će ovogodišnji globalni rast biti 3,1 odsto, naspram prvobitne prognoze od 3,3 odsto rasta. Za 2014. godinu predviđa se rast od 3,8 odsto, a ne četiri odsto, koliko je fond prognozirao u aprilu.

    MMF je ukazao da su od aprila pojavili novi rizici, među kojima mogućnost da se produži usporavanje rasta u zemljama u razvoju.

    Drugi negativni predznak je mogućnost da Sjedinjene Američke Države smanje emisije svežeg novca koje se koriste za stimulisanje privrede.

    Takva odluka se očekuje u narednim mesecima, a tržišta to već predviđaju, pa zemlje u razvoju već osećaju posledice u vidu pada cena deonica i smanjivanja vrednosti novca.

    Recesija u 17 zemalja evrozone signalizira dublju kizu od očekivane, što je još jedan razlog za izmenu prognoze, saopštila je ova svetska finansijska organizacija.

    I američka ekonomija deluje slabije nego što se prvobitno očekivalo, zbog strožijih fiskalnih i finansijskih uslova, navodi se u izmenjenoj prognozi fonda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE