Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jednostavno, a donosi milione: Izumi za koje svako zna

    Jednostavne ideje su uvek bile najbolje. I to ne samo najbolje, već i najisplativije.

    Mnogo stvari za koje svi znamo i koje redovno koristimo nastali su sasvim slučajno. Nikome od njihovih tvoraca ni na pamet nije palo da će zaraditi mnogo novca. Kad ono, doneli su milione i milijarde.

    Frizbi je izumeo Walter Frederick Morrison pre 65 godina. Traćio je vreme sa svojom devojkom i dobacivali su se pokolopcem kutije sa kokicama. Ovaj leteći poklopac je nazvao ’flying-saucer’, a kasnije ’Pluto Platter’. Deset godina kasnije ideju je otkupio Wham-O i pustio u prodaju kao ’frizbi’. Na ime autorskih prava, tvorcu je leglo pola miliona dolara 1970. Samo prošle godine širom sveta je prodato 300 miliona frizbija.

     

    Obruč je izumeo i zaštitio Wham-O. Neko je u Australiji video devojčice koje oko struka vrte obruč od bambusa, proizveo isti samo od plastike i za samo dve godine prodato je 100 miliona obruča.

     

     

    Stikeri u svim bojama (pre svega prepoznatljivi kao žuti) počeli su da se proizvode 1974. i već su te godine zaradili dva miliona dolara. U poslednjih godina dana ovi lepljivi blokčići zaradili su više od milijardu, a nastali su sasvim slučajno – Art Fry, zaposlen u firmi 3M, frustriran jurnjavom papira kojima je obeležavao strane knjiga, došao je do rešenja da iskoristi Dr. Silvers lepak.

     

    Hanzaplastje nastao iz potrebe jednog čoveka – Earle Dickson, zaposlen u Johnson&Johnson kompaniji, pomogao je svojoj ženi koje je isekla prst praveći ručak. Bilo je to 1920-te, a hanzaplast je svoju pravu popularnsot stekao za vreme Drugog  svetskog rata. Danas se prodaje na stotine miliona i zarada se broji u milijardama.

     

    Korn flejks su nastali sasvim slučajno – dva brata Kellogg (osnivači čuvene kompanije Kellogg) zaboravili su na posudu punu kuvane pšenice koja je ostala u rerni. Nakon nekoliko dana, videli su da je pšenica dehidrirana u obliku listića i nisu je, naravno, bacili. Ovo je izum koji dan danas uživa popularnost i koji Kellogg kompaniji donosi pravo bogatstvo.

     

     

    Kroks(Crocs) papuče su izum koji je sigurno obeležio početak ovog veka. Kreirali su ih trojica drugara 2002. sa namerom da proizvedu udobne papuče za saunu. Ni sanjali nisu da će ih prodavati u 90 zemalja sveta i da će od njih inkasirati milijardu godišnje.

     

     

    Smajli je doneo milione, ali ne njegovom tvorcu Harvey Ball-u koji svoj izum nikada nije zaštitio. Sve to je zaradio bilo je 45 dolara. Ali, zato su braća Bernard i Murray Spain zaradili bogatstvo prodajući igračku smajlija. Samo od 1970-1972 prodali su preko 50 miliona komada i zaradili su bogatstvo.

     

    Švajcarac Georges de Mestral izumeo je čičak traku koju danas ima svaka kuća. Vraćajući se kući sa psom posle šetnje, po ko zna koji put je sa svjih pantalona skidao čičak. Stavio je pod dosadni čičak mikroskop i video kukice kojima se kači za tkaninu sa ciljem da se seme biljke raseje. Tada je izumeo čičak traku (1941.). Pola veka kasnije zaradio je 93 miliona dolara.

    Igračka Slinky je izum koji je njenom tvorcu doneo slavu i 250 miliona prodatih primeraka. Prvi je prodat pred sam kraj Drugog svetskog rata. Dok je radio ne popravci aviona, inženjer Richard James ispustio je iz ruku oprugi koja je odskočila od zemlje. Bilo mu je zabavno da posmatra kako se odbija i vraća. Nastala je jedna od najprodavanijih igračaka svih vremena.

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE