Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Facebook duplirao standard u američkom gradiću

    San Mateo, gradić u Kaliforniji koji je, zahvaljujući preseljenju Fejsbukove centrale, postao mesto sa najvećom prosečnom platom u Sjedinjenim Američkim Državama, od čak 168.000 dolara godišnje.

    Preseljenje sedišta Fejsbuka u San Mateo podiglo je prosek plate u ovom predgrađu u Silikonskoj dolini, za čak 1.677 dolara nedeljno, piše engleski list Dejli mejl (Daily mail).

    Zarade u San Mateu su samo u poslednjem kvartalu 2012. porasle za 107 odsto. Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna plata u San Mateu danas iznosi 3.240 dolara nedeljno, odnosno 168.000 dolara godišnje, što je najveća prosečna zarada u SAD, čak 1.000 dolara veća nego u drugoplasiranom Menhetenu.

    Iako nisu saopšteni zvanični razlozi za povećanje prosečnih zarada, taj skok standarda, izvesno je, direktno je "izazvan" preseljenjem sedišta Fejsbuka u San Mateo, a veruje se i da je dolazak "fejsa" motivisao i druge kompanije da dođu u taj gradić.

    Vol strit žurnal (The Wall Street Journal) navodi da je velikom rastu prihoda u San Mateu doprinela i podela akcija zaposlenima u Fejsbuku u novembru prošle godine.

    Toliki rast prihoda može objasniti samo podelom akcija, smatra izvršni direktor kompanije Collaborative Economics iz San Matea, Dag Henton i, kako kaže, biće zanimljivo videti da li će porast primanja da se odrazi i na razvoj lokalne zajednice.

    Fejsbuk je preseljenje u San Mateo najavio 2011. godin, a kompanija se uselila u Menlo Park, kampus koji se prostire na 230.000 kvadrata, i koji je iznajmila na 15 godina sa opcijom otkupa nakon pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE