Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi rast poslovnog poverenja u Japanu za gotovo dve godine

    Prvi rast poslovnog poverenja u japanskoj preradjivačkoj industriji pokazuje da kompanije pozitivno reaguju na slab jen i politiku oživljavanja posustale ekonomije koju vodi premijer Shinzo Abe.

    Danas objavljeno kvartalno istraživanje Banke Japana pokazalo je da je poslovno poverenje vodećih kompanija sa sektora preradjivačke industrije u junu bilo +4 (plus četiri) nakon -8 (minus osam) u martu.

    To je prvi pozitivan izveštaj "tankan" od septembra 2011. godine. Inače, pozitivan izveštaj znači da više kompanija ima optimistička nego pesimistička očekivanja.

    Indeks za delatnosti van preradjivačke industrije porastao je na 12 sa šest u prethodnom istraživanju.

    "Tankan" je pokazao i da vodeći preradjivači planiraju da povećanju kapitalnu potrošnju za 6,7 odsto u tekućoj fiskalnoj godini, dok oni sa ostalih sektora planiraju ulaganja veća za 4,9 odsto.

    Rast indikatora rezultat je slabljenja jena, što uvećava zaradu u inostranstvu vodećih japanskih izvoznika, kao i niza mera ekonomske politike premijera Abea koji je na dužnost stupio u decembru prošle godine.

    Krajem prethodne nedelje saopšteno je i da je industrijska proizvodnja u Japanu u maju porasla za dva odsto u poredjenju sa aprilom. Bio je to četvrti uzastopni mesec rasta.

    Istovremeno su potrošačke cene prestale da padaju, prvi put za sedam meseci. Japan inače godinama muči deflacija koja je prepreka ekonomskom rastu.

    Japanska centralna banka postavila je za cilj da u naredne dve godine podigne inflaciju na dva odsto.

    Zvanične statistike pokazuju i da je japanska ekonomija u prvom kvartalu porasla za 4,1 odsto u poredjenju sa istim periodom prethodne godine.

    Kada je reč o tržištu akcija, ono je ove godine bilo u rastu ali su se tokom prethodnog meseca cene akcija spustile, jer su investitori počeli da sumnjanju u Abeove planove za strukturne reforme, kao i zbog uverenja da su cene prethodno porasle suviše i prebrzo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE