Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija više nije najveći svetski proizvođač malina

    Poljska je postala najveći svetski proizvođač maline. Tako je ta zemlja uspela da izbaci Srbiju sa liderske pozicije kada je reč o proizvodnji "crvenog zlata".

    U 2012. godini, ukupna proizvodnja malina u Poljskoj dostigla 127.000 tona. Oko 90 odsto voća se izvozi.

    Dugi niz godina obim proizvodnje poljskih malina iznosio je oko 50.000 tona godišnje, a nedavno je značajno porastao. Prošle godine Poljaci su ubrali 127.000 tona maline .

    Jedan od glavnih faktora rasta obima proizvodnje je "uvođenje "Polana" sorte, koja daje plodove već za nekoliko meseci u godini.

    Zahvaljujući novoj sorti maline, Poljska je uspela da izbaci Srbiju sa liderske pozicije, koja proizvodi oko 90.000 tona godišnje.

    Još jedan faktor rasta su subvencije Evropske unije za meko i voćarstvo koje je ta zemlje dobila 2007 . Zahvaljujući tome, malinjaci u Poljskoj sada zauzimaju oko 28.000 hektara.

    U našoj zemlji se pre pet godina proizvodilo preko 85 hiljada tona maline, a ove će rod biti oko 30 hiljada tona, procenjuju stručnjaci.

    Naši malinari su nedavno i pretili da će umesto u malinjake otići na ulice, jer dugo nije bilo dogovora o ceni "crvenog zlata".

    Međutim, nakon sastanka malinara sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Goranom Kneževićem postignut je dogovr zbog koga malinari neće izaći na ulice.

    Zanimljivo je da se i Srbija stalno pojavljuje kao uvoznik malina, iako strancima prodaje više od 95 odsto svog roda.

    Da su srpske maline precenjene govoro je nekadašnji državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević. On je predlagao i "da se organizuje studijsko putovanje u Poljsku, koja je nakon Srbije najveći proizvođač malina na svetu, kako bi tamo videli način na koji Poljaci proizvode i otkupljuju maline".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE