Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić: Pregovori najmanje 4-5 godina

    Pregovori o članstvu u EU u najboljem slučaju, ukoliko Srbija bude uspešno gradila partnerstva sa zemljama EU i stekla poverenje ključnih međunarodnih aktera, trajaće četiri do pet godina, a ako se stvari ne budu odvijale na taj način, mogu trajati i čitavu deceniju, izjavio je premijer Ivica Dačić.

    Dačić je istakao da će trajanje pregovora zavisiti, pre svega, od toga koliko će uspešno Srbija graditi partnerstva u EU, a da optimizam crpi iz činjenice da je i sama Evropska komisija konstatovala da u mnogim oblastima može dostići evropske standarde u roku od pet godina.

    "Ako Srbija nastavi da ima ovakvu politiku, pregovaranje može da traje četiri do pet godina, a ako ne, može da traje i deset godina", rekao je Dačić.

    Osvrćući se, još jednom, na odluku Saveta EU da otvori pristupne pregovore, Dačić je rekao da je tekst odluke promenjen u četvrtak u popodnevnim časovima, tako što se odustalo od ideje da lideri država EU još jednom u decembru procenjuju napredak Srbije.

    "Mi smo zadovoljni i istorijski je trenutak što su otvoreni pregovori o našem članstvu u EU, ali nismo zadovoljni što je januar određen kao datum za određivanje prve međuvladine konferencije", rekao je Dačić, dodavši da su neki uticajni politički krugovi u EU i sama Srbija priželjkivali da to bude u oktobru.
    On je podsetio i da je nemački Bundestag insistirao na tome da pregovori sa Srbijom formalno počnu najranije u januaru, dok je u petak Briselu usvojena formulacija da će međuvladina konferencija biti održana najkasnije u januaru sledeće godine.

    "Mi smo dobili bezuslovnu odluku o otvaranju pregovora. Imamo uslov da implementiramo briselski sporazum, a to nije nešto van onoga što smo već prihvatili", rekao je Dačić, objasnivši da je Srbiji najvažnije bilo da izbegne još jednu proveru učinjenog i eventualne nove uslove Evropskog saveta u decembru.

    On je izrazio očekivanje da će odluka iz Brisela pozitivno odjeknuti među potencijalnim stranim investitorima, jer je u petak upućena jasna poruka da će Srbija u dogledno vreme biti članica EU.

    Premijer je najavio da će u ponedeljak u posetu Srbiji doputovati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, da potom dolazi šef švedske diplomatije Karl Bilt, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stiže najverovatnije 9. jula, a iza toga u Beogradu se očekuje komesar za proširenje EU Štefan File kako bi dogovorio skrining i detalje o pregovaračkom procesu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE