Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putevi Srbije ipak u blokadi

    Račun Puteva Srbije u petak je, ipak, blokiran. Taman kada je delovalo da je ovo preduzeće našlo zajednički jezik sa Ministarstvom finansija, poreznici su rešili da im prinudno naplate višegodišnje dugove. Obaveze su nastale jer putari godinama ne obračunavaju i ne naplaćuje porez na dodatu vrednost na putarinu.

    Kap je prelila čašu, kako saznaju Novosti, kada je u Poresku upravu u petak stigao dopis Puteva Srbije u kome ponovo tvrde da ne bi trebalo da budu PDV obveznici. U Putevima kažu da se od 1. jula uvodi PDV, kako je i dogovoreno, a da je dopis, prosleđen poreznicima, žalba na rešenja za prethodnih pet godina.

    Pročitajte i >>>Dug Puteva Srbije od 1,35 milijardi dinara ide u javni dug

    Samo dva dana ranije postignut je sporazum da se stari dugovi Putevima otpišu, a da oni od 1. jula počnu da kalkulišu i PDV.

    – S obzirom na to da im je prethodno bila zvanično upućena opomena, a imajući u vidu da postoji više zvaničnih mišljenja dobijenih od Ministarstva finansija i Državne revizorske institucije, da su obveznici PDV i da su dužni da ga obračunavaju i plaćaju, Poreska uprava je odlučila da im odmah blokira račun u skladu sa zakonom – saznaju Novosti u Ministarstvu finansija.

    Od 1. jula trebalo bi da putarina poskupi za 20 odsto, zbog PDV. U Ministrstvu finasija, međutim, kažu da bi pre poskupljenja bila neophodna detaljna analiza poslovanja.

    – Njima bi se PDV odbijao kod faktura koje plaćaju putarskim preduzećima za održavanje puteva pa bi teorijski mogli da budu i u plusu kad uđu u PDV sistem – kažu u Ministarstvu finansija. – Sprovođenje zakonske obaveze Puteva Srbije da plaćaju PDV ne znači automatski i veće putarine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE