Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada SAD smanjila prognozu rasta

    Rast američke privrede u prvom tromesečju osetno je manji nego što se procenjivalo, objavila je Vlada Sjedinjenih Američkih Država, čiji najnoviji podaci otkrivaju umereni rast lične potrošnje, slabe investicije i pad izvoza.

    U prvom kvartalu bruto domaći proizvod SAD porastao je za 1,8 posto na godišnjem nivou, objavilo je ministarstvo trgovine u konačnoj proceni, čime je snizilo dosadašnju procenu rasta od 2,4 posto. U posljednja tri meseca prošle godine privreda je porasla samo 0,4 posto.

    Pojedinosti izveštaja mogle bi dovesti u pitanje optimističnu prošlonedeljnu ocenu centralne banke o stanju u privredi. Naime, guverner Federalnih rezervi Ben Bernanke rekao je da će banka u drugoj polovini godine verovatno početi smanjivati program podsticaja za privredu i obustaviti ga u 2014.

    Po najnovijim podacima Ministarstva trgovine, lična potrošnja u prva tri ovogodišnja meseca porasla je 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lane, naspram prethodno prognoziranih 3,4 posto.

    Izvoz je prema najnovijim podacima pao za 1,1 posto i negativno je uticao na BDP, smanjivši ga za 0,15 postotnog boda. U prethodnoj proceni ministarstvo je izračunalo da je porastao 0,8 posto.

    Poslovna ulaganja gotovo su stagnirala, zabeleživši rast za 0,4 posto, nakon skoka od 13,2 posto u prethodnom tromesečju. U drugoj proceni njihov je rast procenjen na 2,2 posto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE