Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS pred reorganizacijom

    Elektroprivreda Srbije najavljuje rekordnu proizvodnju u 2013, veću od 36 milijardi kilovat sati. Resorna ministarka najavljuje drugačiju organizaciju firme koja će, pritom, morati da sredi finansijsku situaciju.

    Ministarka Zorana Mihajlović najavljuje veliko spremanje u svim javnim preduzećima, a za razliku od Srbijagasa, u EPS se već sprovodi.

    Reprogramirano je 300 miliona evra problematičnih kredita, a ono što država i opštine duguju EPS biće pretvoreno u javni dug. Urađena je socijalna karta, a "Kolubarametal" je vraćen u sistem EPS.

    Pokušavamo da ispravimo neke greške kojih je bilo, a sa druge strane da sa ovim brojem zaposlenih nađemo način da EPS funkcioniše tako da država ne bude ta koja će stalno da pomaže, istakla je ministarka energetike.

    Iz resornog ministarstva poručuju da je dobrodošla svaka ideja koja će pomoći da EPS 2015. godinu, kada ćemo imati potpuno slobodnu konkurenciju na tržištu, dočeka što spremniji, nezavisno od toga da li će biti javno preduzeće ili akcionarsko društvo.

    Pročitajte i>>>Ministarka energetike pozvala stručnjake da se prijave na konkurs za direktora EPS

    Da ne upadamo u zamku rasprodaje prirodnih resursa, postaćemo kolonija, dobrim delom već postajemo. A onda nema spasa za deficite. Da se razumemo, profiti će odlepršati, objašnjava Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka.

    Direktor Ekonomskog instituta Dragan Sagovanović ističe da socijalna politika mora da se izmesti iz elektroprivrede i da država, kao vlasnik od EPS, mora da ima efekat profitabilne komapanije.

    Prema računici Ekonomskog instituta, EPS je u proteklih 10 godina prihodovao pet milijardi evra manje nego što bi imao da su im cene bile bar na nivou onih u bivšim jugoslovenskim republikama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE