Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta privrednici u Srbiji misle o predlogu Ivice Todorića

    Juče je u brojnim medijima prenešena informacija koju su objavili hrvatski portali o tome da je direktor Agrokora Ivica Todorić za čvršću saradnju zemalja regiona, koje bi trebalo da naprave neki vidi Beneluks unutar EU.

    Todorić je ovo rekao u intervjuu koji je objavljen u knjizi "Pet poduzetnika" koja sadrži intervjue s vodećim poslovnim ljudima iz četiri zemlje regiona: Ivicom Todorićem, Emilom Tedeschijem, Miodragom Kostićem, Zoranom Jankovićem i Fadilom Novalićem.

    Ali, ideja direktora Agrokora u Srbiji je naišla na različite reakcije. Kada su privrednici u pitanju, generalno se slažu sa idejom, ali uz određene promene.

    Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije ComTrade, kaže za Blic da je preduslov da politika više ne bude primarna u poslovnim relacijama između Srbije i Hrvatske, pri čemu ne vidim da je Srbija kočnica. „Trenutno je trgovina između ove dve zemlje u potpunosti nesrazmerna u korist Hrvatske,“ kaže Jevrosimović.

    Sa druge strane, Bojan Radun izvršni direktor Nektara,  smatra da nas konkurencija spolja gura u regionalnu saradnju. „Očekuje se dolazak velikih igrača i to je jedini način opstanka. Regionalna saradnja je neizbežna ne samo zbog sličnosti tržišta i razumljivosti jezika, već i zbog brendova koji su na Balkanu prepoznati i zadržani,“ kaže Radun.

    Vladimir Milovanović, direktor Energoprojekta, u izjavi za Naše novine kaže da nije dobra ideja udruživanja loših i nestabilnih firmi radi zajedničkog nastupa. „Onda će i čitavo udruženje biti nestabilno. Prvo moramo pojedinačno da ojačamo, pa onda da se dalje širimo,“ smatra Milovanović.

    Međutim, postoje i vrlo negativna gledanja na Todorićevu ideju. Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da Hrvatska ulazi u EU i gubi povlastice vezane za CEFTA sporazum. „Zato pokušava da firme preseli u Srbiju,“ kaže Knežević.

    Kada su stručnjaci u pitanju, oni su malo umereniji pa tako ekonomista Miroslav Zdravković smatra da čvrsto povezivanje ima smisla, ali samo ako bi to bilo iskorišćeno za nastup na treća tržišta. „Isuviše smo u regionu mali, tako da značajne poslove, umesto nas dobijaju drugi,“ kaže Zdravković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE