Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo gledajte u lice Hillary Clinton

    Bila vam simpatična ili ne, podržavali njene političke i poslovne poteze ili ne ne možete osporiti upornost, posvećenost, visok nivo samopouzdanja i na kraju ogroman uspeh bivše prve dame Amerike, senatora i američkog državnog sekretara Hillary Clinton. Žena koja je izuzetan govornik, koja odlično vlada govorom tela i koja, vrlo očigledno, zna šta hoće i oduvek je znala. Tako, izučavajući izuzetno poslovne ljude grupa švajcarskih naučnika je ispitala uticaj ovakvih ljudi, njihovih lica pre svega, na ostatak sveta.

    Podržavajući tezu da su muškarci bolji govornici od žena, da u proseku drže bolje govore, da su ubedljiviji sa više samopouzdanja, ovi psiholozi su to i dokazali – grupa muških govornika je dobila daleko veće ocene od žena koje su demonstrirale svoje govorništvo. Ali, situacija se drastično promenila u korist žena kada je ispred svake govornice na zidu postavljena fotografija nasmejane i samouverene Hillary Clinton. Gledajući u jednu od najmoćnijih američkih žena, govornice su dobile ubedljivo veće ocene za svoje izlaganje – duže je trajao govor, bolje su baratale podacima, slušaocima su držale zavidnu pažnju i bile su izuzetno sigurne u sebe. S druge strane, uticaj fotografija Bila Clintona na muški deo govornika bio je beznačajan. Sa ili bez gledanja na Clintonovo lice dok izlažu, muškarci nisu pokazali nikakav pomak u govorništvu.

    Ekstremni pokušaj da žene povećaju svoje samopouzdanje, da smanje stres i podstaknu svoje liderske sposobnosti je da fotografiju neke od uspešnih žena nose u novčaniku. Ili, da im bar ovakva lica uvek budu pri ruci pogotovo kada se sprema ili je u toku značajan i stresan događaj kakav je, recimo, javni nastup.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE