Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU bez dogovora o likvidaciji banaka

    Ministri finansija Evropske unije nisu uspeli da postignu dogovor o zajedničkim pravilima o spašavanju ili likvidaciji banaka.

    "Ponovno ćemo se sastati u sredu", rekao je francuski ministar Pierre Moscovici, nakon sastanka u Luksemburgu koji je trajao 18 sati. Dodao je da je na sastanku pređeno "90 odsto puta" i da je "dogovor blizu".

    Ministri nastoje da postignu dogovor o zajedničkim pravilima o likvidaciji banaka u poteškoćama bez pomoći poresknih obveznika. Već su odredili to bi trebalo da posegne u džep u slučaju spašavanja ili likvidacije neke banke i kojim redom: prvo deoničari, zatim najslabije osigurani poverioci, posle njih, bude li potrebno, vlasnici senior obveznica i kao poslednji štediše, odnosno oni s depozitima većim od 100.000 evra.

    Ipak, države članice podeljene su u dve grupe, čija stajališta irsko predsedništvo EU-a nije uspelo da približi.

    U prvoj su Francuska, Velika Britanija, Italija i Švedska koje žele stanovitu fleksibilnost u rešavanju pojedinih slučajeva. Pariz želi da, u nekim okolnostima, može da zaštiti individualne štediše i male i srednje kompanije.

    Druge države poput Nemačke, Holandije ili Finske traže najstroža moguća pravila kako bi se izbegla nesigurnost koja bi mogla da izazove beg investitora i štediša. Takođe žele da se u budućnosti u te svrhe više nikada ne koristi javni novac.

    Dogovor je ključan za uspostavljanje bankarske unije. Ne bude li postignut u sridu, možda neće biti dovoljno vremena za konačno usvajanje zakona do maja 2014., kada se održavaju izbori za novi saziv Evropskog parlamenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE