Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasni koridor prema jugu Evrope i dalje prioritet za Poljsku

    Planirani gasovod prema Slovačkoj prioritet je za Poljsku iako vlada u Varšavi razmatra i poveznice prema Danskoj i baltičkim zemljama, kazala je zvaničnik ministarstva privrede, potvrđujući time interes za gradnju gasnog koridora prema jugu Evrope.

    Poljska nastoji da smanjiti zavisnost od uvoza ruskog gasa i da podupire nove gasovode i projekte poput novog terminala za ukapljeni prirodni gas u luci Swinoujscie na Baltiku, koji bi trebalo da počne s radom iduće godine.

    "Naš je prioritet danas gradnja poljsko-slovačkog interkonektora", kazala je na energetskoj konferenciji u Pragu Malgorzata Szymanska, čelnica uprave za naftu i gas u poljskom ministarstvu privrede.

    Taj gasovod je sastavni deo predloženog gasnog koridora koji bi se protezao od Poljske na severu do Hrvatske na jugu koja bi preuzimala gas iz novog poljskog terminala za ukapljeni plin na Baltiku, te iz planiranog terminala na Krku, navodi Reuters.

    Koridor predviđa povezivanje s gasnim mrežama u Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini i u zemljama južne Evrope a vrednost ulaganja direktor poljskog državnog preduzeća za upravljanje gasovodima Gaz-System Jan Chadam procenio je na 4,5 milijardi zlota.

    Samo u Poljskoj Gaz-System namerava u idućih nekoliko godina da izgradi hiljadu kilometara gasovoda, prenosi poljska agencija PAP. Gasovodi se već grade u severozapadnoj i centralnoj Poljskoj.
    Poljsko-slovački interkonektor imao bi kapacitet do pet milijardi prostornih metara gasa godišnje i trebalo bi biti dovršen do 2017. Gradiće ga poljski Gaz-System i slovački Eustream.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE