Bankrot austrijske firme koja je gradila Bešku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bankrot austrijske firme koja je gradila Bešku

  Vodeća austrijska građevinska firma Alpine Bau, proglasila je danas bankrot, jer nije uspela da se dogovori s poveriocima o reorganizaciji isplate duga, rekao je portparol firme.

  Alpine Bau pripada španskoj grupi FCC i bila je angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima most u Beškoj, put Pirot – Dimitrovgrad, uz mnogo problema u realizaciji.

  Firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV. To bi predstavljalo najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina. Vrednost aktive firme, prema agenciji KSV, je 61 milion evra. Među poverenicima Alpine Bau su i najveće austrijske banke – Erste grupa i Banka Austrije.

  Za imovinu Alpine su već počeli da se prijavljuju njeni austrijski konkurenti, među kojima su i predstavnici Porr-a, koji su najavili da su zainteresovani da preuzmu jedan njen deo.

  Alpine je druga po veličini građevinska firma u Austriji, posle Strabaga, koji još nije izrazio eventualnu zainteresovanost za imovinu te posrnule kompanije.

  Alpine Bau je u utorak, posle propasti dogovora s poveriocima saopštila da su stručnjaci predložili plan za spasavanje dela firme. Preporučili su, navodno, da kompetentni stečajni upravnik u narednim sedmicama proceni i realizuje plan.

  Kompanija zapošljava više od 15.000 ljudi, od kojih polovinu u Austriji. Ministar za rad te zemlje, Rudolf Hundstorfer je, prema agenciji AP, rekao da bankrot Alpine može da dovede do gubitka 2.000 radnih mesta.

  Prošle godine promet kompanije je dostigao 3,2 milijarde evra. Međutim firma je pretrpela i gubitak od 450 miliona evra zbog otpisa neprofitabilnih projekata u inostranstvu.

  Matična firma FCC mora, zbog ekonomske krize u Španiji i pada tamošnjeg građevinskog tržišta, da proda imovinu vrednu milijardu evra. Zbog bankrota Alpine, FČ će morati da otpiše 289 miliona evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE