Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INTERVJU – Željko Sertić, predsednik PKS: Vreme je zа nаcionаlni konsenzus

    Novi predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić tvrdi da od dolaska na mesto prvog čoveka komore radi na reformisanju komorskog sistema, kako bi se otklonile slabosti dosadašnjeg funkcionisanja komore i ona pripremila za novu ulogu – servisa privredi, partnera Vladi i jedne od bitnih karika u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

    Najavili ste reformu komorskog sistema. Šta ona tačno podrazumeva?

    Moj tim i ja, zajedno sa ljudima koji već rade u komori, ne šminkamo komorski sistem, već radimo na sistemskoj promeni. Kapitalna promena je da taj razjedinjeni sistem objedinimo. U njemu je danas 18 regionalnih komora koje rade svaka za sebe, jedna drugoj predstavljaju konkurenciju, nemaju jedinstvenu upravljačku i poslovnu politiku, niti zajednički sistem vrednosti. Da bismo postali nacionalni predstavnik privrede, kvalitetan partner Vladi i našu zemlju predstavili na najbolji mogući način u inostranstvu, moramo da imamo jedinstven komorski sistem. On podrazumeva jedinstveno rukovođenje, upravljanje i iste vrednosti kojima ćemo se rukovoditi i u skladu sa njima donositi odluke.

    Krajem prošle godine bilo je mnogo polemike oko primene novog zakona o komorama koji je ukinuo obavezno članstvo privrednih subjekata u PKS. Da li ste vi zagovornik takvog komorskog sistema i da li ste sa predstavnicima vlasti razgovarali o vraćanju starog zakona na snagu?

    U toku su konsultacije sa predstavnicima Vlade oko izrade predloga novog zakona koji bi omogućio neophodno reformisanje komorskog sistema, ali i razgovori o vraćanju obaveznog članstva privrede u PKS. Zagovornik sam obaveznog članstva, mada svakako drugačijeg od dosadašnjeg. Ključna promena mora da bude jedinstven komorski sistem, jedan žiro-račun i  uplata jedne članarine što će značiti značajno rasterećenje privrede. Komorski sistem je neophodan. Nije nam ideja da ukidamo regionalne komore, ali jeste da reformišemo sistem tako da one dobiju veća ovlašćenja i da mogu biti prava podrška privredi. Cilj nam je da privrednik iz unutrašnjosti ne mora da za svaki papir dolazi u Beograd, kao i da u regionalnim komorama postoje ljudi sposobni da svim privrednicima, ali i onima koji bi tek da počnu biznis pomognu oko dokumenata, plasmana, tržišta, saveta… Jer ključno je šta mi nudimo privredi. 

    Ceo intervju pročitajte u magazinu BIZLife

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE