Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove investicije TENT-a od 280 miliona evra

    Direktor Privrednog društva Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) Obrenovac, Čedomir Ponoćko, izjavio je da je za 2014. planirana velika investicija od 280 miliona evra za najvećeg proizvođača električne energije u zemlji, koji obezbeđuje više od polovine godišnje potrošnje struje u Srbiji.

    Investicija od 280 miliona evra biće obezbeđena u vidu kredita Vlade Japana, od čega će 170 miliona evra biti namenjeno za TENT "A", a za TENT "B" oko 110 miliona evra, precizirao je Ponoćko, napominjući da će ta sredstva biti upotrebljena za modernizaciju sistema za odsumporavanje.

    Ponoćko, koji je sinoć u ime TENT-a primio nagradu "Biznis partner 2013", rekao da će ugradnjom najsavremenije opreme u obe termoelektrane biti smanjeno izbacivanje sumpor-dioksida u atmosferu na ispod 20 miligrama po kubnom metru.

    Taj gas u dodiru sa vlagom iz vazduha stvara "kisele kiše", koje su štetne po životnu okolinu i čak više pogađaju okolne zemlje nego Srbiju, jer odlaze visoko u atmosferu i vetrovi ih prenose daleko izvan naših granica, objasnio je direktor TENT-a.

    Naglašavajući da TENT Obrenovac predstavlja okosnicu elektro-energetskog sistema Srbije, Ponoćko je to potkrepio podacima da njihove termoelektrane proizvode godišnje preko 20 milijardi kilovat časova struje, što je više od polovine ukupne električne energije koja se potroši u Srbiji u toku godine.

    "Glavni dispečer Elektroprivrede Srbije može da naredi uključivanje svih generatora u termoelektranama, ali kod hidroelektrana ne možete narediti da, na primer, Dunav ili Drina teku brže i na taj način proizvedu više struje, a još manje možete da naterate vetar da duva slabije ili jače da bi vetrogeneratori proizvodili više", pojasnio je Ponoćko.

    "Znači, termoelektrane su te koje stabilno rade, i rade u svako vreme, zimi i leti, i kad je suša, i kad je hladno… i to su te prednosti termoelektrana", predočio je on.

    Kada je reč o rezervama uglja u Kolubarskom basenu, odakle se snabdeva TENT, Ponoćko je naglasio da će Srbija biti mirna dugi niz decenija što se tiče proizvodnje električne energije u TENT Obrenovac.
    U sastavu TENT-a su termoelektrane "A" i "B" u Obrenovcu, termoelektrane "Kolubara" u Velikim Crljenima i "Morava" u Svilajncu, kao i interna železnica – Železnički transport Privredno društvo TENT. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE