Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Kosovo uradilo mnogo, ali ne i dovoljno

    Kosovo je, zahvaljujući prilivu novca od dijaspore, pokazalo izuzetnu otpornost u uslovima globalne krize i potresa u zoni evra, ocenio je MMF.

    Međunarodni monetarni fond je u najnovijim zaključima o kosovskoj ekonomiji ocenio da je Kosovo uradilo mnogo, ali ne i dovoljno na jačanju konkurentnosti.

    Privredni rast Kosova od izbijanja krize 2007. godine nije bio manji od dva procenta godišnje, ističe globalni kreditor navodeći da je prosečan rast bio 4,5 odsto, što je među najvišim stopama na Zapadnom Balkanu.

    Međutim, građani Kosova nisu u punoj meri osetili dobrobit tako visokih stopa rasta zbog, gledano prema zaradama, visokih cena, posebno uvozne hrane. Nakon nižeg rasta kosovskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. godini od oko dva odsto, u 2013. se očekuje rast od između dva i tri procenta, što je, kako ocenjuje MMF, osetno ispod potencijala.

    Kosovska ekonomija, navodi globalni kreditor, u velikoj je meri zavisna od priliva novca iz dijaspore, mahom iz Nemačke i Švajcarske.

    S obzirom da su ekonomske prilike u tim zemljama i poslednjih godina bile dobre, priliv novca iz inostranstva na Kosovo bio je stabilan i nastavio je da doprinosi prihodima domaćinstava i domaćoj tražnji.

    MMF ističe da je od prethodnih konsultacija 2011. Kosovo preduzelo hvale vredne korake na jačanju konkurentnosti ekonomije uključujući unapređenje poslovne klime, ulaganja u javnu infrastrukturu, opreznu politiku zarada u javnom sektoru i podršku malim i srednjim preduzećima.

    Pođednako važne, kada je reč o perspektivama rasta, jesu i inicijative za normalizaciju prekograničnih odnosa na Zapadnom Balkanu u poslednje vreme i približavanje regiona Evropskoj uniji.

    MMF navodi da kosovska strategija za jačanje konkurentnosti treba da bude usmerena na obrazovanje i obuku, i ističe da su ulaganja potrebna i u ljude, a ne samo sredstva. U zaključcima MMF ocenjuje da se u poslednjih deset godina kosovski bankarski sistem brzo razvijao ali da će dalji napredak zavisiti od jačanja institucija.

    Uprkos brzom rastu, banakarski sistem Kosova je stabilan, adekvatnost kapitala je dobra, kao i profitabilnost, nivo nenaplativih zajmova je umeren a rezerve likvidnosti su velike.

    Takozvani stres-testovi, koje su 2012. radili MMF i Program Svetske banke za procenu finansijskog sektora, pokazali su da je kosovski banakarski sistem otporan na spoljne potrese, uključujući intenziviranje krize u zoni evra.

    Ipak, upozoravaju iz MMF, da bi stanje na bankarskom sektoru ostalo dobro, potreban je konstanstan nadzor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE