Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi grade kanal između Kariba i Pacifika?

    Skupština Nikaragve bliži se odluci da se jednom kineskom kozorcijumu poveri izgradnja kanala izmedju Pacifika i Kariba, kroz Nikaragvu.

    Predsednica Odbora Skupštine za infrastrukturu Jenny Martinez rekla je da je ta odluka Odbora prosledjena parlamentu, koji će je, kako se očekuje, već danas doneti u plenumu gde stranka predsednika Daniel Ortega-e u njemu ima 63 od 92 poslanika.

    Opozicioni poslanici izjasnili su se protiv predloga za izgradnju kanala, za koji kažu da je donet isuviše brzo i da nije dovoljno objašnjen.

    Kineska investiciona kompanija za razvoj Nikaragvanskog kanala (HK Nicaragua Canal Development Investment Co. Ltd.) saradjuje sa vladom Nikaragve na projektu, objavljeno je prošle nedelje.

    Stručnjaci kažu da bi kopanje i opremanje kanala od 200 kilometara trajalo 11 godina, a koštalo 40 milijardi dolara.

    Pristalice kažu da bi izgradnja zaposlila 40.000 ljudi i udvostručila bruto-domaći prihod.

    Vlada planira da kinsekoj kompaniji ustupi koncesiju na 50 godina, uz mogućnost da je produži za još 50.

    Kritičari kažu da je potrebno još informacija da bi se odobrila izgradnja kanala čiji položaj i uticaj na sredinu nije utvrdjen. Drugi su postavili pitanje same realnosti tog plana.

    Predsednik Ortega nije predstavio studiju finansijske izvodljivosti, kao ni uticaja na sredinu. On je prošlog meseca rekao da će kanal biti izmedju Zaliva Blufilds, na obali Kariba, i Tihok okeana. Kanal bi prošao kroz centar zemlje i jezero Nikaragva.

    Po sporazumu, kineska kompanija će plaćati Nikaragvi 10 miliona dolara godišnje tokom prve decenije eksploatacije, a zatim će udeo od zarade kanala – koji će, tokom koncesije, rasti od početnih jedan odsto na neodredjeni procenat. Kada istekne koncesija, kineska kompanija će predati kanal Nikaragvi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE