Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić: Ne razmišljamo o bankrotu

    Daleko smo od pomisli na bankrot, ali moramo da razmišljamo unapred i zato smo primorani na ove poteze, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, povodom sastanka lidera vladajuće koalicije o merama za ekonomski opravak Srbije.

    Neće biti uvođenja dodatnih poreza, ali da će morati da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru, što je mera koja će obuhvatiti sva ministarstva.

    Neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, ali biće ograničen njihov rast u skladu s mogućnostima budžeta.

    Jedino ostalo neusaglašeno da li će biti redovne oktobarske povišice za plate i penzije, ali će do kraja nedelje i to biti dogovoreno, kaže Dinkić za Novosti, a prenosi RTS.

    Državni aparat na svim nivoima u Srbiji mogao bi da se smanji za trećinu, a da pritom bude efikasniji, pa će do kraja godine biti utvrđene mere da se to postigne, uz donošenje novog Zakona o radu.

    Moraju se smanjiti subvencije za gubitaše i zabraniti nove garancije za kredite, a napravljen je celovit program za resktruturiranje 175 bivših društvenih preduzeća i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

    Ona koja nemaju perspektivu na tržištu, otići će u stečaj već preko leta. Ko ima dugove iz prošlosti, a sada pravi pozitivan rezultat, dobiće otpis ili reprogram dugova, ali više neće imati zaštitu države.

    Dinkić se založio i za privatizaciju Telekoma, jer ta firma, kako je rekao, postepeno gubi tržište i nije u stanju da investicijama prati Telenor i VIP, a takođe je rekao da je optimista da će doći do saradnje avio kompanije Etihad iz Emirata i Jat airwaysa.

    Daleko smo i od pomisli na bankrot. Ali moramo da razmišljamo šta će biti u narednih pet godina. Zato smo primorani na ove poteze, zaključio je Dinkić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE