Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KAP na ime poreza duguje 30 mil evra

    Kombinat aluminijuma Podgorica KAP od privatizacije do danas nije platio porez na dobit, iako je tokom bar tri godine profitirao i po tom osnovu duguje skoro 30 miliona evra, prenosi portal cdm.me.

    Pozivajući se na podatke Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), cdm.me navodi da je deo tog novca crnogorska vlada oprostila, dok deo nije plaćen.

    "Rupa u budžetu koju je napravio KAP 'krpi' se povećanjem PDV-a, kojim Vlada planira da naplati samo šest miliona više nego što je KAP dugovao, uz sve knjigovodstvene akrobatike", navodi se u tekstu.

    Iz MANS-a su ocenili da je to dokaz da vlada uzima od siromašnih i daje bogatima, i izrazili očekivanje da "poslanici neće glasati za zakon o porezu za KAP", odnosno za predlog Vlade o povećanju PDV-a.

    "Odluka o povećanju PDV-a poslednja je u nizu kojima vlada pokušava da preko osiromašenih građana obezbedi novu pomoć za Kombinat, sada u vidu 'poreza za KAP'", smatraju u MANS-u.

    Podaci te NVO pokazuju da je menadžment KAP-a za 2006. i 2007. godinu netačno prikazao visinu poreza na dobit u iznosu od nepunih 1,5 miliona eura, što je pet puta manje nego što je utvrdila Poreska uprava.

    Kako su ukazali iz MANS-a, stručni tim Ekonomskog fakulteta utvrdio je da su "Rusi računovodstvenom 'akrobatikom' frizirali finansije po ulasku u KAP, a gubici su nastajali izbegavanjem plaćanja poreza na dobit i po nekoliko godina".

    U toj NVO smatraju da je vlada sve vreme za to znala, ali je omogućavala vlasnicima kompanije da izvlače profit iz fabrike na račun građana. "Pogubna vladina politika u odnosu na KAP dovela je i do izdavanja državnih garancija od preko 130 miliona eura, koje će, izvesno je, platiti građani", kažu u MANS-u.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE