Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Saradnja NBS s Vladom Srbije odlična

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija ne sme da štampa novac bez pokrića i da troši devizne rezerve za razvoj, jer devize tome ne služe.

    "Zato Vlada mora da ima stimulativne mere kojima će da podstiče proizvodnju, proizvodnju, proizvodnju, jer ne možeš da štediš do beskraja. Jedini problem Srbije je da stvori privredu koja može da vraća ovako visok javni dug", rekla je Tabaković na predavanju studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

    Tabaković je istakla da je saradnja NBS s Vladom Srbije "odlična, s tim da svako mora da čisiti svoje dvorište i da vodi red u svojoj kući". "Samo tako možemo dobro da saradjujemo", rekla je ona.

    Tabaković je najavila da će centralna banka prebaciti znatan iznos sredstava od dobiti koje je ostvarila u poslednjih sedam meseci, ali nije navela kolika je ta dobit. "Ostvarili smo dobit da pomognemo Vladi Srbije… Mogu da vam kažem da su se radovali sinoć u Vladi kao mala deca kada sam im rekla da
    će im dobit biti uplaćena najdalje za tri nedelje", rekla je guverner NBS.

    Tabaković je ocenila da je odredjivanje kreditnog rejting države u najvećoj meri političko sredstvo da se neka zemlja prinudi da uzima kredite, da preduzeme neke nepopularne mere i donese neke nepopularne odluke. "Iako su brojke koje se koriste kao osnov za metodološku obradu BDP po glavi stanovnika i drugi, niko ne zna kako se u stvari odredjuje taj kreditni rejting", rekla je ona.

    Tabaković je dodala da bi način na koji kreditne agencije odredjuju rejting, "mogao da se ilustruje onom davnom Kisindžerovom definicijom konsultanta: to je onaj koji vam za mnogo para kaže ono što ste mu vi rekli da kaže o vama".

    Na pitanje studenata kako da Srbija popravi "džank" (smeće) rejting, guverner NBS je upitala zašto je to "džank", kad ima i gorih.

    "Znaš li šta je gore od toga? To što su nas svrstali u zemlje gde su Angola, Burkina Faso, Surinam i slično", rekla je Tabaković, ističući da je Srbiji potreban aranžman s Medjunarodnim monetarnim fondom zbog kreditnog rejtinga.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE