Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inflacija visoka, ali će se smanjivati

    Međugodišnja inflacija u aprilu iznosila je visokih 11,4 odsto, ali se očekuje se da će stopa inflacije nastaviti da pada i da će na kraju drugog tromesečja biti jednocifrena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

    Godišnja inflacija u Srbiji će se do oktobra vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi od 2,5 do 5,5 odsto, na osnovu nastavka smanjivanja inflatornih pritisaka, ocenjeno je u majskom izveštaju o inflaciji.

    Prema NBS, ključni doprinos padu inflacije daće pad cena hrane, stabilnost deviznog kursa i niska domaća tražnja.
    Na povećanje inflacije će uticati samo regulisane cene, pre svega najavljeno poskupljenje struje, ali to neće usporiti pad inflacije i vraćanje u granice cilja, precizira se u izveštaju.

    Ističe se da je usporavanje inflacije najpre krajem prošle godine započeto kod cena hrane, a zatim u toku ove godine i kod cena neprehrambenih proizvoda.

    Dodaje se i da je inflacija po isključenju cena hrane i energije, takozvana bazna inflacija, usporila rast u prva četiri meseca ove godine i u proseku iznosila 0,25 procenata.

    NBS je ocenila da je relativno visoka stopa inflacije u aprilu od 0,8 odsto posledica pre svega poskupljenja povrća i neće uticati na vraćanje inflacije u ciljane granice.

    Niska domaća tražnja, gledana u srednjem roku, biće ključni faktor pada inflacije u Srbiji, a navodi se i da bi smanjenju inflacije doprinelo i postizanje dogovora o novom aranžanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

    Viceguverner NBS Veselin Pješčić izjavio je da je jedan od ekonomskih rizika pred Srbijom brzina sprovođenja fiskalne konsolidacije, zbog čega vlada treba da preduzme mere za smanjenje budžetskog deficita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE