Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zeleno svetlo za Transjadranski gasovod

    Grčka, Albanija i Italija dale su zeleno svetlo za izgradnju Transjadranskog gasovoda (TAP), koji bi iz Kaspijskog mora isporučivao gas u Evropu, a trebao bi da bude alternativni vid snabdevanja gasom za Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku.

    Kroz cev dugu 800 kilometara trebao bi prolaziti plin od grčko-turske granice preko Grčke i Albanije pa sve do juga Italije, gde će biti priključen na evropsku mrežu. Taj projekat je konkurencija gasovodu Nabucco Zapad, dugačkom 1.300 kilometara, koji treba prolaziti od tursko-bugarske granice do Austrije.

    Ko će od njih na kraju stvarno isporučivati plin iz Azerbajdžana u Evropu, zaobilazeći pritom Rusiju, o tome će do sredine ove godine odlučiti konzorcijum Shah-Deniz.

    TAP, koji će koštati dvije milijarde evra, kraći je i jeftiniji od Nabucca, kažu stručnjaci za energetiku, a kao još važnije, napominju da taj tok nudi povoljniji pristup plinskim rezervama na području Kaspijskog mora.

    Evropska komisija želi sprečiti stvaranje utiska da daje prednost određenom gasovodu ali, načelno, Brisel podržava svaki projekat koji smanjuje energetsku zavisnost od Rusije.

    Hrvatski premijer Zoran Milanović ističe da je izgradnja TAP za Hrvatsku od posebnog interesa. Prema njegovim rečima, on bi omogućio sigurnije snabdevanje i za Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku.

    Slično govori i ministar energije, industrije i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj, nazivajući ga alternativnim vidom snabdevanja gasom. Dobro je imati alternativu, jer tako, za razliku od slučaja kad imamo jednog snabdevača, možemo da se odlučimo za onog ko nudi povoljnije uslove, zaključio je Trhulj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE