NIS došao do gasa novim tehnologijama bušenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS došao do gasa novim tehnologijama bušenja

  NIS je primenom nove tehnologije bušenja bušotina malog prečnika ’Slim hole’ otkrio mala gasna ležišta koja će povećati proizvodnju gasa i obezbediti strateške rezerve ovog energenta. Ova metoda se prvi put primenjuje na ovim prostorima u svrhu istraživanja nafte i gasa, a projekat je urađen u Naučno-tehničkom centru NIS-a.

  Do sada su izbušene dve bušotine malog prečnika na području Vojvodine, u okolini Melenaca kod Zrenjanina, koje su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od izbušenih bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta. Kod druge bušotine takođe su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja su trenutno u fazi ispitivanja.

  Koristeći tehnologiju Slim hole, do kraja 2016. godine NIS planira da otvori ukupno oko 25 bušotina. Trenutno su definisane lokacije za bušenje još četiri bušotine, pored već dve postojeće.

  Posao bušenja za potrebe NIS-a započela je prošle godine kompanija Geops Balkan drilling services, koja poseduje iskustvo i svu potrebnu opremu za realizaciju ovog projekta, dok se nedavno u realizaciju uključuju i NIS-ovi Naftni servisi, odnosno „Hidrosonda“.

  NIS je u okviru koncepcije razvoja inovacione i naučno-tehničke delatnosti prošle godine započeo realizaciju projekta istraživanja malih ležišta nafte i gasa bušenjem bušotina malog prečnika. Primena ove metode će obezbediti NIS-u da na lakši, odnosno brži i znatno jeftiniji način dolazi do otkrića malih ležišta nafte i gasa, koja su karakteristična za ovo podneblje. Pored ekonomskih efekata, ovu metodu karakteriše i ekološki aspekt, jer se prilikom bušenja ovakvih bušotina zauzima daleko manja površina zemljišta, a smanjuje se i količina nabušenog, odnosno isplačnog materijala koji se koristi u procesu bušenja.

  U Srbiji postoji veliki broj malih ležišta koja se nalaze u blizini velikih gasnih i naftnih polja. Bušenje bušotina malim prečnikom može da košta i tri puta manje nego klasičnom metodom bušenja i na taj način se u eksploataciju mogu uvesti i mala ležišta i povećati rezerve nafte i gasa.  Ovaj način bušenja uglavnom se koristi u rudarstvu, za bušenje tvrdih mineralnih sirovina, međutim, u SAD-u i Kanadi se uveliko koristi i za bušenje naftno-gasnih bušotina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE