Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Visok rizik od produbljenja kiparske recesije

    Posrnula ekonomija Kipra mogla bi da padne u još dublju recesiju nego što je prvobitno prognozirano, rekao je Panikos demetrijades, guverner centralne banke Kipra.

    "Rizici po perspektive ekonomije su izuzetno visoki. Makroekonomski rizici su i dalje neuobičajeno veliki, s obzirom na neizvestan uticaj bankarske krize", izjavio je Demetrijades, a prenosi France press.

    Demetrijades nije prognozirao koliki bi taj pad mogao biti, ali je kiparski ministar finansija Haris Jorgijades izjavio juče da bi se moglo raditi o dvocifrenom broju.

    Međunarodni monetarni fond, koji se pridružio Evropskoj komisiji i Evropskoj centralnoj banci u pružanju paketa pomoći Kipru od 10 milijardi evra, prognozirao je prošle nedelje da će bruto domaći proizvod (BDP) te ostrvske zemlje potonuti za 8,7 odsto u ovoj godini, odnosno 3,9 odsto u 2014. godini.

    Demetrijades je, takođe, poručio da će kontrola kapitala uvedena u okviru paketa pomoći, biti postepeno ukidana, jer bi brzo ukidanje tih ograničenja moglo podstaći veliki odliv sredstava iz banaka.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE