Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na pomolu nova afera sa aflatoksinom

    Pokrajinski zavod za poljoprivredu objavio je rezultate analiza mleka koje pokazuju da u je većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće od evropskog standarda od 0,05 mikrograma, dok većina zadovoljava kriterijum od 0,5 mikrograma po kilogramu, koji u Srbiji važi od pre dva meseca. 

    Dok uveliko traje nepotpisana marketinška kampanja sa javnim ličnostima, koja bi trebalo da vrati poverenje potrošača u mleko, čini se da ponovo kreće afera sa povećanom količinom aflatoksina u ovoj namirnici, piše Politika.

    Pokrajinski zavod za poljoprivredu objavio je na svom internet-portalu rezultate analiza mleka koje su obavljene u laboratoriji FINS (Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu). Analizirano je 59 uzoraka mleka vodećih proizvođača i, kako se navodi, u većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće je od od 0,05 mikrograma. Samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma. Ali, kako je krajem februara maksimalna dozvoljena količina ove materije podignuta na 0,5 mikrograma po kilogramu, većina uzoraka se uklapa u novu granicu.

    U tekstu se, međutim, ne navodi koji procenat uzoraka ima veći nivo ove supstance i od "novodozvoljenih" 0,5 mikrograma.

    Afera sa povećanom količinom aflatoksina u mleku potresala je Srbiju, a problem koji je izbio zbog toga što je količina ove materije bila veća od zakonom propisanih 0,05 mikrograma po kilogramu, nadležni su rešili odlukom da nova dozvoljena količina bude deset puta veća.

    Iako je Vlada je posle svega nekoliko dana najavila i da će dozvoljenu granicu opet vratiti na evropski standard, to još nije dogodilo. Država je na ovaj način odlučila da ide linijom manjeg otpora i umesto da pooštri propise za stočnu hranu, što je i bio uzrok celog problema, i prati evropske trendove u bezbednosti hrane, pokazala da tome nije dorasla, navodi Politika.

    Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa žaljenjem konstatuje da u Srbiji i dalje postoji pojava uzorkovanja mleka od strane neovlašćenih lica na nepropisan, neadekvatan i nestručan način čiji rezultati uznemiravaju javnost i nanose ekonomsku štetu domaćim proizvođačima mleka, kaže se u saopštenju tog ministarstva listu Politika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE