Kakva je sudbina ćevapa u EU?

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna preti zabrana od strane EU zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije. Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni deo svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, „mici“ na rumunskom znači „male stvari“, a u pitanju je mleveno juneće, jagnjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peku na roštilju. Od začina u njih se može dodati beli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mešavinu se, kao što je spomenuto, uvek dodaje natrijum bikarbonat te temeljac ili voda. A kao što vam je već verovatno poznato natrijum bikarbonat ili popularno – soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno „balkanskih“ ćevapa. Još uvek se vode polemike jesu li mici nastali „iz“ ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuvar iz Transilvanije Lonescu Lordache, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno meso položio na gril, prenose agencije.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE