Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mogu li Francuska i Nemačka da spasu evro?

    Tradicionalni franko-nemački samit u Berlinu pokrenuo je pitanje mogu li Francuska i Nemačka da spasu evro. Samit je održan posle odluke Evropske komisije da Francuskoj produži rok za smanjenje budžetskog deficita. To se tumači kao pobeda francuske filozofije suzbijanja krize potrošnjom nad nemačkom politikom štednje.

     

    Ministri finansija Volfgang Šojble i Pjer Moskovisi trudili su se da umire i domaće javnosti i investitore. Zato nisu stavljali akcenat na činjenicu da Pariz odbija nemačke zahteve da se svi budžeti smanje, uravnoteže i umanji spoljni dug članica Unije.

     

    "Znam da sam ovde u Berlinu posle odluke Komisije i čitao sam novine. Vidim da su pokrenule mnoga pitanja i ja ih razumem i hoću da odgovorim. Naravno da smo kolega Šojble i ja dugo i detaljno razgovarali o tim pitanjima. Ništa nećemo držati u tajnosti", ističe francuski ministar finansija Pjer Moskovisi.

     

    Njegov nemački kolega Volfgang Šojble objašnjava da Francuska i Nemačka ne čine celu Evropu ali da bez saradnje između te dve zemlje ništa u Evropi ne funkcioniše.

     

    "Tako je počelao ujedinjenje Evrope i važno je i za nastavak. Ako u nekim oblastima ima nekih neslaganja, možemo od njih da imamo koristi i učimo jedni od drugih", ističe Šojble.

     

    Potrošnja ne znači neodgovornost 

     

    Francuska ne odustaje od mišljenja da je štednja u krizi štetna, ali u Francuskoj ističu da to neće značiti neodgovoran odnos prema budžetu.

     

    "Istina je da je Francuska zemlja koja smatra da joj štednja u ovom trenutku ne treba. Ali ona je i ozbiljna zemlja koja će voditi pouzdanu politiku. Ne odbacujemo fiskalnu odgovorost. Ja to sada ovde u Berlinu obećavam i uveravam vas da ću to obećanje ispuniti", tvrdi Moskovisi. 

     

    Nemačka i Francuska su saglasne da je potrebno da se evro brani nizom ekonomskih mera, i to brzo.

     

    Pjer Moskovisi je pomenuo bankarsku uniju kao prioritetan projekat koji će biti pokrenut u najkraćem roku.

     

    "Na srednji rok, potrebne su nam institucionalne reforme ali s obzirom na to koliko se sporo donose političke odluke u Evropi, mislim da ne možemo da čekamo pravljenje novih ugovora Unije", upozorio je Šojble.

     

    Posmatrači ocenjuju da je najvažnije da su i Berlin i Pariz pomalo popustili nagovestivši da se štednja i potrošnja ne moraju uvek isključivati i da su zajednički stali iza mera za spasavanje zajedničke valute i ekonomije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE