Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NLB banka Beograd u 2013. planira rast poslovanja

    NLB banka Beograd u 2012. godini ostvarila je pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja u iznosu od 283,2 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, i nalazi se na 17. mestu u bankarskom sektoru.

    "Nepovoljna ekonomska klima u zemlji uzrokovala je pad kvaliteta kreditnog portfolia i rasta NPL plasmana što je uticalo na iskazivanje negativnog finansijskog rezultata NLB banke pre poreza, u iznosu od -3.924,8 miliona dinara, odnosno -34,5 miliona evra. To je najviše uzrokovano i željom novog rukovodstva banke da rastereti bilanse banke i da banci da odličnu startnu poziiju za 2013. godinu. Ovo se može potvrditi i činjenicom da se naša banka svrstava među one sa najboljom pokrivenošću loših plasmana jer je dodatnim ispravkama vrednosti ostvarena pokrivenost loših plasmana od gotovo 60%, što je daleko iznad proseka u bankarskom sektoru", objasnio je Samo Nučič, predsednik Izvršnog odbora NLB banke a.d. Beograd.

    Tokom 2012. godine, banka je dokapitalizovana od strane vlasnika – NLB dd Ljubljana, u iznosu od 6.821,2 miliona dinara. Dokapitalizacija je omogućila da i pored visokih rashoda rezervisanja pokazatelj pozitivnog poslovanja na kraju prošle godine bude na nivou od 20,95%, što je znatno iznad zakonom propisanog minimuma od 12% i iznad proseka bankarskog sektora u Republici Srbiji, koji je krajem trećeg kvartala 2012. godine iznosio 16,40%.

    Zbog ovih povoljnih pokazatelja iz 2012. godine, novo rukovodstvo Banke je poslovnim planom projektovao rast u 2013. godini od 2,1%. Predviđen je rast plasmana u nebankarskom sektoru po stopi od 13%, pri čemu će kreditna aktivnost biti usmerena ka fizičkim licima, malim i srednjim preduzećima, kao i korporativnim klijentima, a sa posebnim akcentom na saradnji sa preduzećima u Srbiji u slovenačkom vlasništvu, u pravcu dalje podrške ekonomskoj saradnji i razmeni između privrede Srbije i Slovenije.

    Rukovodstvo banke je i u 2013. godini planiralo formiranje dodatnih ispravki vrednosti i rezervisanja kao dodatnu zaštitu izloženosti kreditnom riziku, kako bi time osiguralo osnov za višegodišnji umeren, ali stabilan rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE