Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posrtanje Apple-a: Loši rezultati i povećane dividende

    Tokom naredne dve godine Apple će svojim akcionarima isplatiti 100 milijardi dolara u kešu.  U planu je i otkup 60 milijardi dolara u deonicama i povećanje dividendi za 15 odsto. Iako su prve procene bile da će se dividende finansirati iz gotovine koju Apple ima u opticaju, sada se govori o zaduživanju, pre svega jer  se veća količina gotovine nalazi u inostranstvu, a na ovaj način biće izbegnuto i plaćanje poreza.

    Vesti o isplaćivanju dividendi u gotovom novcu stižu zajedno sa lošim kvartalnim izgledima Apple-a i prvim padom profita u poslednjih 10 godina. Kompanija je procenila da očekuje pad prodaje u periodu do kraja juna, što će biti prvi put u poslednjih nekoliko godina. Junski kvartal generalno je slab za Apple, jer potrošači imaju tendenciju da čekaju novi model iPhone-a koji obično stiže s jeseni.

    Apple je tokom prošle godine ostvario neto prihod od 9,5 milijardi dolara, odnsno 10.09 dolara po deonici, što je pad od 18 odsto, u odsnosu na isti period prošle godine

    Investitori i analitičari kao da ne mogu da odluče da li je Apple saopštio dobre ili loše vesti. Ključne stvari koje ukazuju na posrtanje Apple-a svakako je prvi pad profita u poslednjih nekoliko godina. Kada su u pitanju procene narednog kvartala, Apple očekuje profit od 33,5 – 35,5 milijardi dolara, što može rezultirati padom vrednosti deonica na 6,5 – 7,5 dolara.
    Stručnjaci smatraju da problem predstavlja i to što Apple neće izbaciti nove proizvode do same jeseni. Poslednji veliki događaj organizovan je krajem oktobra 2012. kada je predstavljen iPad Mini, što znači da bi mogla da prođe i cela godina bez novih proizvoda.

    Pored svega toga čini se da Apple gubi i udeo na tržištu tablet računara i pametnih telefona. Prodaja iPhone-a uvećana je za samo 7 odsto, dok je isporuka pametnih telefona ukupno uvećana za 30 odsto. Od septembra prošle godine kada je vrednost Apple dostigla vrhunac, tržišna vrednost kompanije opala je za 25 odsto čime su akcionari izgubili oko 162 milijarde dolara.

    Razlog povećanja dividendi može biti skretanje pažnje sa loših rezultata, ali kako stručnjaci ističu, novac ne može da reši probleme Apple-a, to je moguće samo sa novim proizvodima.

    Foto: apple.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE