Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednici optimisti po pitanju povećanja zaposlenosti

    Ako je suditi po anketama među privrednicima, nezaposleni, makar deo njih, mogli bi da se nadaju radnoj knjižici, a oni koji već rade trebalo bi da osete blago povećanje zarada, pišu Novosti.

    Ispitivanje Nemačko-srpskog privrednog udruženja među nemačkim kompanijama u Srbiji otkriva da 39 njih ima mogućnosti da uvećaju radnu snagu, a blizu 70 odsto će na zarade dati od pet do deset odsto više.

    Istovremeno, istraživanje ProCredit banke i GfK, ali među srpskim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, otkriva da su vlasnici firmi najveći optimisti upravo po pitanju povećanja zaposlenosti i prosečne plate. Nove radnike bi da uposli 16 odsto anketiranih, dok bi plate moglo da poveća 22 odsto ispitanih preduzeća. Zarade bi mogli najpre da rastu u trgovini, a najviše radnika bi da uposli proizvodnja.

    „Srbija je za Nemačku ključna zmelja na Balkanu. To znači u političkom smislu, ali se odražava i na privredu,“ poručio je Heinz Wilhelm, nemački ambasador u Srbiji. Nadamo se novom podstreku u investicijama. Uveren sam da će nemačke investicije rasti.

    Iako optimisti u očekivanju, čak 37 nemačkih kompanija u Srbiji je spremno da poveća inevstcije tokom ove godine, ocena trenutne ekonomske situacije u Srbiji je vrlo mračna. Blizu 80 odsto ispitanih kaže da je loša, a ostatak da je zadovoljavajuća. Niko je ne procenjuje kao dobru.

    „Nemačka preduzeća kao zadovoljavajuće procenjuju faktore na koje mogu sami da utiču, a to su zaposlenost, cena rada, produktivnost i slično,“ objašnjava Roland Zelinger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog društva.“ S druge strane su faktori koji zavise od Vlade, na koje preduzeća nemaju uticaj. Nezadovoljavjuća je pravna sigurnost, predvidivost ekonomske politike, javna uprava, rokovi plaćanja i transparentnost pri javnim nabavkama.“

    U očekivanjima srpskih malih i srednjih preduzeća preovladava pesimizam, mada od ove godine očekuju više nego od prethodne. Svega četvrtina anketiranih smatra da je ovo vreme širenje posla, ali samo 40 odsto planira investicije. Inflacija i niska kupovna moć remeti poslovanje svega pet odsto njih, ali se trećina žali na državnu administraciju i poreska opterećenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE