Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kipar: Državljanstvo za nove investitore

    Predsednik Kipra ponudio je državljanstvo investorima koji bi u tu zemlju uložilli najmanje tri miliona evra, želeći da tom ponudom dodatno privuče ruske ulagače, a sličnoj strategiji pribegavaju i druge države EU, prenosi Deutsche Welle.

    Svestan gubitka do kojeg bi došlo ako bi se Kipar okrenuo isključivo Briselu, šef kiparske države Nicos Anastasiades namerava da nuđenjem pasoša podstakne bogate Ruse da ulažu u njegovu zemlju, što nije novost, ali je suma koju su do sada obično morali da ulože iznosila 15 miliona evra u periodu od pet godina.

    Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, Nemac Jan Philipp Albrecht, kao zagovornik jedinstvene migracione politike za čitavu Evropsku uniju, ovakvu politiku smatra neprimerenom i ocenjuje da bi pravila za dobijanje državljanstva morala da budu ista za sve.

    Pravila u EU se razlikuju od države do države, a Austrija vodi u "otvorenom reklamiranju" mogućnosti dobijanja državljanstva za one sa dubljim džepom pošto austrijski zakon dozvoljava dodeljivanje pasoša onima koji su "činili i koji će ubuduće mnogo toga činiti u interesu Austrije".

    Upravo su na taj način austrijski državljani postali jedan hotelijer iz Saudijske Arabije i ruska operska pevačica Anna Netrebko, navodi Deutsche Welle.

    U Irskoj je do 2001. godine investicijama bilo lako doći do državljanstva, ali je u međuvremenu uvedeno pravilo da ulaganja od oko 500.000 evra u javni sektor mogu da omoguće dobijanje neograničenog boravka, ali ne i državljanstva.

    U Portugaliji se dozvola za useljavanje može dobiti i na osnovu kupovine nekretnina, što bi uskoro trebalo da važi i u Španiji, gde bi kupovina nekretnina u vrednosti od najmanje 160.000 evra omogućila neograničeni boravak.

    Ukoliko neko želi da dobije mađarski pasoš, dovoljno je da kupi određeni broj državnih obveznica, a slična je situacija i u Indiji, Rusiji i Kini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE