Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Burne reakcije povodom prezentovanja predloga novih zakona

    Piše: Marijana Stanković, finansijska direktora LKV Centra

    Javna rasprava povodom prezentovanja predloga novog Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji izazvala je burne reakcije, sporenja i saopštenja.

    Nacrt zakona koji ima za cilj umanjenje troškova privredi daje podjednaku šansu svim udruženjima i pruža usaglašavanje za evropskim propisima. Svakako da ima mesta konstruktivnim kritikama. Ali, koji to zakon ne traži.

    Predložene izmene pružaju liberalizaciju računovodstva sa što manjim uplivom države kako u odluke društava (koga će angažovati na poslovima računovodstva) tako i u oblike udruživanja i licenciranja računovođa. Nacrt zakona daje osnov za približavanje propisima Evropske unije na polju računovodstva i revizije i klasifikaciji i uporedivosti privrednih subjekata.

    Akcenat je na smanjenju troškova privrede i povećanju odgovornosti uprave (vlasnika kapitala). Oni sada odlučuju kroz svoje opšte akte koji će stepen stručne spreme posedovati računovođa i kod kog udruženja će obavljati kontinuiranu edukaciju. Praktično, tržišna utakmica se uvodi i u ove usluge.

    Koje novine ova dva nacrta donose?

    – razdvajanje Zakona o računovodstvu i reviziji na dva odvojena zakona: Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji

    nova klasifikacija (razvrstavanje) pravnih lica na mikro, mala, srednja i velika

    a) mikro  – nova kategorija (broj zaposlenih 10, poslovni prihod do 700.000 eur, prosečna vrednost imovine do 350.000 eur)

    b) mala – prelaze dva kriterijuma iz prethodnog stava, ali ne i više od 50 zaposlenih, ne prelaze poslovni prihod od 8.800.000 eur i nemaju vrednost poslovne imovine preko 4.400.000 eur

    c) srednja – prelaze dva kriterijuma iz prethodnog stava, ali ne i više od 250 zaposlenih, poslovni prihod veći od 35.000.000 eur i nemaju vrednost poslovne imovine veću od 17.500.000 eur

    d) velika – prelaze dva kriterijuma iz prethodnog stava

    Pod vrednošću poslovne imovine smatra se aritmetička sredina vrednosti na početku i na kraju poslovne godine. 

    puna primena MSFI samo za velika pravna lica

    skračena primena MSFI (MSFI za MSP) za mala i srednja pravna lica, takozvani mirkosegment

    – mikro pravna lica i druga pravna lica (nedobitni i udruženja) primenjuju podzakonski akt koji donosi ministar nadležan za poslove finansija

    nema zakonske obaveze licenciranja i edukacije računovođa, na pravnom licu je da precizira znanja u smislu članstva u udruženju ili stepen stručne spreme, sve u skladu sa svojom ekonomskom snagom

    – rok dostavljanja računovodstvene isprave na knjiženje je tri radna dana, a rok za knjiženje je pet radnih dana (do sada je rok bio tri i pet dana (kalendarskih))

    rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja Agenciji je 30. jun naredne godine

    rok za dostavljanje konsolidovanih godišnjih izveštaja Agenciji je 31. jul naredne godine

    – sva pravna lica su dužna da, uz redovne i konsolidovane godišnje finansijske izveštaje dostave: odluku o usvajanju izveštaja, odluku o raspodeli dobiti odnosno pokriću gubitka (ukoliko je donešena odluka o raspodeli – pokriću)

    – obveznici revizije redovnih i konsolidovanih finansijskih izveštaja su: velika i srednja pravna lica, javna društva u smislu zakona o tržištu kapitala nezavisno od veličine kao i svi čiji prihodi prelaze 4.400.000 eur

    – formiranje Komore ovlašćenih revizora

    – formiranje Odbora za javni nadzor pri Ministarstvu finansija

    Prelaznim odredbama se postepeno ’izbacuje papir’ i uvodi elektronski potpis prilikom predaje završnih izveštaja.

    Javnim nadzorom revizorskih usluga postiže se kontrola kvaliteta izveštavanja i praktično još jedna verifikacija revizorskog mišljenja.

    Nacrt zakona kod nekih stvara bojazan da će se urušiti već sporan kvalitet računovodstvenih usluga i degradirati profesija računovođe. Savez računovođa i revizora Srbije i Unija poslodavaca Srbije kroz javno saopštenje kritikuju nacrte i daju svoj predlog Zakona o računovodstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE