Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za rast BDP-a svaki radnik mora da stvori 347 evra više nego lane

    Srbija očekuje da 2013. godinu završi sa bruto domaćim proizvodom većim za dva odsto od prošlogodišnjeg. Iako su protekla samo tri meseca, ekonomisti veruju da je plan ostvariv, ali, baš kao i lane, "konce" bi moglo da pomrsi nebo, pišu Novosti.

    I sa tolikim rastom, međutim, nezaposleni nemaju čemu da se nadaju. To nije dovoljan "skok" da bi se otvorila nova radna mesta. Nije dovoljno ni da svako od nas oseti boljitak u standardu.

    Bruto domaći proizvod lane je iznosio 29,9 milijardi evra. Rast od dva odsto znači da bismo ove godine morali da proizvedemo robe i pružimo usluga vrednih za ukupno 598,6 miliona evra. Ako se to podeli na sve zvanično zaposlene u Srbiji, svaki radnik trebalo bi da stvori 347 evra više nego lane.

    „Dosadašnji podaci idu u prilog proceni da ćemo ove godine imati dva odsto rasta BDP,“ smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. „Glavni izvor tog rasta je poljoprivreda. Ona bi trebalo da se vrati na uobičajeni nivo. Na rast će uticati još automobilska i farmaceutska industrija. Poljoprivreda jeste nepredvidiva, može da izneveri, ali malo je verovatno da će se desiti dve uzastopne vrlo loše godine. Sve i da ona bude na prošlogodišnjem lošem niovu, imali bismo rast od 0,5 odsto.“

    Trenutno su dostupni zvanični podaci o nivou proizvodnje za samo prva dva meseca. Ekonomista Miroslav Zdravković, urednik "Makroekonomije", zato veruje da ocena kretanja BDP još nije moguća. Glavni razlog je što su prva dva meseca prošle godine bila izuzetno loša. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE