Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li anonimnim prijavama za posao može da se izbegne diskriminacija?

    Izgled, kao i ime, pol, starost, veroispovest i poreklo, više ne bi trebalo da igraju nikakvu ulogu u prijavama za posao, barem to zahteva savezna Kancelarija za borbu protiv diskriminacije u Nemačkoj. Šefovi personalnog odeljenja dobijaće ubuduće samo informacije o kvalifikacijama i motivaciji onih koji se prijavljuju za posao, kako bi subjektivni kriterijumi bili svedeni na minimum pri izboru podesnog kandidata.

    Novi proces bi trebalo da ponudi migrantima i starijim kandidatima jednake šanse – kao i mladim ženama koje često moraju da strahuju od uskraćivanja poziva na razgovor zbog moguće želje za potomstvom.

    U Nemačkoj su anonimne prijave za posao još uvek retkost. Grad Cele u Donjoj Saksoniji je u gradskoj upravi već popunio 23 radna mesta putem anonimnih prijava. U probnom projektu 2010. učestvovala sui  preduzeća Deutsche post DHL, Mydays, Telekom, Loreal i Procter & Gamble. Četiri koncerna nisu bila ubeđena u projekat i nakon probne faze su odustala od dalje primene.

    Nasuprot Nemačkoj, u zemljama engleskog govornog područja one su odavno standard. U SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, prijave su bez ličnih podataka i fotografija. Nekoliko evropskih zemalja poput Švedske, Francuske, Belgije i Švajcarske već imaju iskustva. U Belgiji je od 2005. i zakonom utvrđeno da se odustane od navođenja ličnih podataka u prijavama za posao u javnom sektoru.

    Kritičari ipak smatraju da su i u anonimnim prijavama sakriveni lični podaci. Tako se na primer navođenjem podatka o poznavanju jezika, može isključiti da je reč o kandidatu stranog porekla, kaže Jirgen Hese iz Kancelarije za poslovne strategije.

    "Često se kandidati najpre telefonski intervjuišu. Tu se može dobiti gomila informacija o osobi, iako je ne vidite. A u poslednjem koraku, na razgovoru, ta osoba ionako sedi preko puta vas. Predrasude prilikom zapošljavanja jedne osobe se ne mogu izbeći."

    Grad Cele je nastavio da primenjuje anonimno prijavljivanje za posao, i posle isteka probne faze, krajem 2011. Uvereni su u uspeh tog procesa, a više nemačkih saveznih država i gradova pošlo je primerom Celea i sada žele da uvedu anonimno prijavljivanje za posao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE