Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klimatske promene povećavaju turbulencije

    Putnici koji putuju preko Atlantika mogu da očekuju da će znatno više vremena provoditi sa vezanim pojasom sudeći po novom istraživanju koje tvrdi da će klimatske promene dovesti do većih turbulencija tokom leta avionom.

    Do polovine ovog veka snaga turbulencija iznad Atlantika mogla bi da poraste između 10 i 40 odsto a njihov intenzitet mogao bi da skoči između 40 i 170 odsto, sudeći po novoj studiji objavljenoj u žurnalu Nature Climate Change.

    Ova predviđanja mogla bi da imaju velike implikacije za avio prevoznike s obzirom da svakog dana oni zabeleže preko 600 letova od Severne Amerike do Evrope i obrnuto.

    Istraživači su se fokusirali na turbulencije čistog vazduha, u pitanju su turbulencije koje se dešavaju čak i kada nema oblaka i planina.

    Do ovih turbulencija dolazi kada se velike mase vazduha sudare pri različitim brznama, a gotovo ih je nemoguće konstatovati uz pomoć radara ili satelita.

    Avioni provode tri odsto vremena leta na visinama na kojima moraju da izlaze na kraj sa turbulencijama, a jedan odsto vremena u jakim turbulencijama.  Istraživači tvrde da će se broj turbulencija povećati u ovom veku pod pretpostavkom da avioni neće menjati svoje putanje.

    Jedan od načina da se one izbegnu jeste promena ruta, što bi moglo da znači duže vreme putovanja, veće potrošnje goriva i povećano zagađenje – koje može dodatno da pojača klimatske promene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE