Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd dobija tri nove pijace

    Potrošači u Beogradu uskoro bi mogli da pazare na tri nove pijace u gradu. Ukoliko se usvoji nacrt plana obnove mreža tržnica u prestonici, nove pijace će dobiti građani Medakovića, Gornjeg Zemuna i Trudbenika. U planu je i proširenje pijaca na Vidikovcu i u Mirijevu, a oni koji žive u centru grada moći će da kupuju sveže namirnice na rekonstruisanim "otvorenim" prodavnicama u Skadarliji, na Paliluli i Kaleniću.

    Tržnice u samom gradskom jezgru prestonice upravo su jedne od najruiniranijih u Beogradu. Pijaca koja se nastavlja na Skadarsku ulicu, popularno nazvana Bajloni, prva je među tri koje je novi plan regulacije pijačne mreže uvrstio kao neophodne za kompletnu obnovu.

    – Ako se predlog i usvoji na Skupštini grada, prioriteti za rekonstrukciju su centralne gradske pijace – kažu iz JKP "Gradske pijace". – Neophodna su i proširenja tržnica na Vidikovcu i Mirijevu. Za nove lokacije odabrane su Medaković, Gornji Zemun i Trudbenik.

    Prema rečima sekretara Milana Vukovića, iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, obnovom pijačne mreže će se obezbediti poseban tretman za one tržnice koje su od najvećeg gradskog značaja.

    – Projektom je predviđena rekonstrukcija postojećih kompleksa za pijace Skadarlija, Kalenić i pokretne tržnice na Paliluli – objašnjava Vuković. – Planirana je upotreba pijačnog prostora i kao trga za višenamensko korišćenje u skladu sa istorijskim ambijentalnim i arhitektonskim vrednostima u okruženju.

    Plan predviđa, dodaje gradski sekretar, i podzemne garaže na ove tri tržnice, koje bi mogle da doprinesu uštedi prostora u gradskom jezgru, kao i nove zelene površine.

    – Postoje elementi za detaljnu obnovu i pijaca Braće Jerković, Miljakovac i Banovo brdo – objašnjava Vuković. – Za svaku lokaciju je i obavezna izrada urbanističkog projekta i raspisivanje konkursa.

    Izradu predloga je u proteklom periodu uradio Urbanistički zavod Beograda, a Komisija za planove Skupštine grada je, pre manje od mesec dana, objavila na javni uvid njegov nacrt.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE