Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbogatija domaćinstva u zemljama koje traže finansijsku pomoć

    Domaćinstva u mnogim zemljama na obodu evrozone bogatija su od onih u centru ovog bloka, iako upravo te "rubne" zemlje od centralnih traže finansijsku pomoć.

    Ove rezultata objavila je Evropska centralna banka (ECB) nakon opsežnog istraživanja, a do sličnih pokazatelja krajem marta došla je i nemačka centralna banka, prenosi agencija ČTK.

    ECB je istraživala finansije i potrošnju domaćinstava u svim zemljama evrozone s izuzetkom Irske i Estonije. Pokazalo se da su domaćinstva u zemljama koje uzimaju međunarodnu finansijsku pomoć često bogatija nego u onim zemljama koje su platile njihovo spašavanje.

    Prosečna neto vrednost domaćinstva, prema studiji Evrosistema, dostiže u Španiji 291.400 evra, a u Italiji 275.200 evra, što je znatno više nego u Nemačkoj (195.200 evra), Holandiji (170.200) ili Finskoj (161.500 evra).

    ECB je na studiji sarađivala s centralnim bankama u zemljama evrozone, tj. Evrosistemom. Korišteni su uglavnom podaci iz 2010. godine.

    Srednja vrednost imovine privatnih domaćinstava u Nemačkoj, na primer, bila je 51.400 evra. To je oko trećine vrednosti imovine domaćinstava u Italiji ili Španiji. Glavni razlog leži u tome što Nemci imaju znanto manje nekretnina u vlasništvu nego žitelji južne Evrope.

    Najbogatija domaćinstva su u Luksemburgu, pokazuje studija. Na drugom mestu je Kipar, koji je prošlog meseca bio na ivici bankrota i, isto kao ranije Grčka, Irska, Španija i Portugal, zatražio međunarodnu finansijsku pomoć.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE