Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolovanje i kod privatnog lekara?

    Zaposleni bi mogli da biraju da li će bolovanje da otvore kod državnog ili privatnog lekara ako država prihvati inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i dozvoli tu opciju. Da bi se to desilo, potrebno je zeleno svetlo Ministarstva zdravlja, a možda i izmena propisa.

    U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kažu za „24 sata“ da bi oni dozvolili otvaranje bolovanja i na osnovu potvrde privatnog lekara, ali trenutno ne mogu jer zakon ne predviđa tako nešto.

    Prim. dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, tvrdi da je takva mogućnost zakonski postavljena upravo pravilnikom Fonda iz 2010. godine. U NALED-u takođe smatraju da ni sada nema zakonskih prepreka, ali ne vide problem i ako bi ih bilo.

    – Svaki zakon može da se promeni i apelujemo na državu da u ovom slučaju to i uradi. U svim normalnim zemljama privatni kapital ravnopravno učestvuje u sistemu zdravstvene zaštite i nema razloga da odlažemo nešto što će pre ili kasnije da zaživi i kod nas – navode u ovoj organizaciji.

    Prema njihovim rečima, nije tačno ni da bi privatni lekari lakše odobravali bolovanja i tako trošili novac države koja pokriva troškove.

    – RFZO bi, kao što kontroliše državne ustanove, kontrolisao i privatne i sprečavao eventualne zloupotrebe. Samo bi bile rasterećene državne bolnice, dok bi građani koji više veruju privatnoj praksi, a takvih, ako smo iskreni, ima puno, imali mogućnost izbora – navode oni.

    Lekarska komora Srbije je uradila studiju izvodljivosti koja pokazuje da je moguće da građani dobijaju potvrdu o bolovanju i od privatnog lekara. “Mislimo da odemo korak dalje i da sledeće nedelje pošaljemo tu studiju Vensanu Dežeru, šefu delegacije EU u Srbiji. Ovako, zaposleni odu kod privatnog lekara, plate pregled, a onda moraju da čekaju red u državnoj bolnici da bi dobili potvrdu”, navode u Komori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE