Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin dao rok zvaničnicima da zatvore inostrane račune

    Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ruskim zvaničnicima da u roku od tri meseca zatvore svoje inostrane račune ili će se, u suprotnom, suočiti sa otkazom.

    Prema uredbi koju je doneo, zvaničnici moraju a do 1. jula podnesu prijave o svom imovinskom stanju. Šef Putinovog kabineta Sergej Ivanov je rekao da do tada moraju da zatvore račune u inostranstvu. Putinov portparol Dmitri Peskov je istakao da "neće biti nedodirljivih".

    Kako je prenela agancija AP, oni koji poseduju nekretnine u inostranstvu moraće da objasne kako su ih kupili, a ako to ne učine biće smenjeni. Ovu meru je Putin najavio još u decembru prošle godine u okviru borbe protiv korupcije, ali zakoni o tome nisu prošli u Donjem domu parlamenta, pa je ruski predsednik doneo uredbu.

    Putin je, takođe, potpisao i ukaz kojim se obavezuju državni činovnici, ali i članovi njihovih porodica, da objave svoje prihode. Ukaz je u vezi sa zakonom o borbi protiv korupcije. Svaka veća kupovina, pogotovo nekretnina ili automobila, hartija od vrednosti i akcija, mora da se “objasni” i u posebnom formularu da se napiše “odakle novac za određenu kupovinu”. Do prvog oktobra 2013. Vladimir Putin će ispred sebe imati izveštaj sa informacijama o imovini svih činovnika.

    ONI koji to ne budu poštovali, prema poslednjem ukazu predsednika Putina, biće kažnjeni u visini od pet do deset miliona rubalja (jedan evro je 40 rubalja), a za ozbiljnije prekršioce predviđene su čak i zatvorske kazne do pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE