Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekari: Umrežavanje domova zdravlja neće smanjiti ‘papirologiju’

    Najava ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović da će do kraja godine svi domovi zdravlja biti kompjuterski umreženi neće smanjiti "papirologiju" u domovima zdravlja i omogućiti da lekar ima više vremena za pacijenta, smatraju izabrani lekari u domovima zdravlja.

    Većina domova zdravlja već ima elektronski karton, ali lekarima posao nije olakšan, jer su u obavezi da vode duplu evidenciju, tako što podatke prvo upisuju u papirni karton, a zatim sve to moraju da unesu i u kompjuter, tako da za pregled pacijenata ostaje malo vremena.

    "Da bi se oslobodili "papirologije" mora da se menja zakon. U zakonu sada stoji da uz novi elektronski karton moramo da vodino i stari papirni karton", rekla je Tanjugu lekar opšte prakse u Domu zdravlja Voždovac", dr Nevenka Dimitrijević.

    Ona je dodala da je ogroman pritisak na izabrane lekare, koji imaju normativ da prime dnevno 35 pacijenata, a da pri tom vode računa da šifriraju svaku uslugu, da bi se to fakturisalo Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao i da vode računa da ne naprave prekršaj Pravilnika o propisivanju lekova.

    "Izabrani lekari čine oko 20 posto svih lekara i pod ovakvim pritiskom, Ministarstvo zdravlja očekuje da mi rešimo 80 odsto potreba za zdravstvenom zaštitom. To je nerealno", ocenjuje Dimitrijević.

    Ona je ukazala da su izabrani lekari u stalnom grču, da svaki ima gornju cifru koliko mesečno može da propiše lekova na recept i da je sa stalnim poskupljenjem lekova i primanjem tuđih pacijenata, teško ostvarivo da se maksimalno dozvoljena cifra ne prekorači.

    Od evidencije ne vide pacijenta

    Lekar u Domu zdravlja Vračar i zastupnica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine dr Milica Nikolić Urošević objašnjava da je uvođenje elektronskog kartona u seoskim sredinama nemoguće do kraja godine, kao i da samo umrežavanje neće osloboditi lekare administracije ukoliko moraju da vode i stari papirni karton.

    Ona je naglasila da sa duplom evidencijom teško mogu da se ispoštuju normativi da prvi pregled kod izabranog lekara traje 20 minuta, a da kontrolni pregled traje 15 minuta.

    "Dok se pacijent priprema za pregled popunjavamo dokumentaciju. Za savete pacijentu, otklanjanje nedoumica ukoliko ih ima, ostaje jako malo vremena", rekla je Tanjugu Nikolić Urošević.

    Ona je dodala da elektronski karton neće imati željeni efekat sve dok se ne razgraniče obaveze medicinskih sestara koje treba da rade u timu sa doktorom.

    "Mislim da bi bilo bolje pričati o umreženosti domova zdravlja sa bolnicama i domova zdravlja sa apotekama, jer bi to bilo mnogo korisnije za pacijente", zaključila je zastupnica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE